Schutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Duits voedingsadvies risico voor alternatieve eiwitten

12 Maart 2024 - Matthijs Bremer

Het sentiment voor plantaardige voeding is nog altijd vrij sterk. Na Lidl probeert ook Burger King de consument met lagere prijzen te verleiden om voor plantaardige alternatieven te kiezen. De keuze voor Duitsland ligt voor de hand, aangezien daar het klimaat voor plantaardige voeding gunstig is, al valt het niet uit te sluiten dat nieuwe Duitse voedingsadviezen roet in het eten gooien voor plantaardige alternatieven.   

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Burger King kondigde 6 maart aan de trend te volgen door plantaardige opties goedkoper te maken dan de dierlijke. Alle plantaardige producten worden 10 cent goedkoper dan de dierlijke equivalent. Het mag niet verbazen dat Burger King de eerste grote fastfoodketen is die plantaardige producten goedkoper maakt dan dierlijke. Burger King heeft van alle grote fastfoodketens het grootste plantaardige aanbod op de Europese markt. Daarnaast heeft de fastfoodketen zich voorgenomen dat 50% van het menu moet bestaan uit plantaardige producten.

Burger King is niet het eerste bedrijf dat experimenteert met plantaardige alternatieven die goedkoper zijn dan vlees. Lidl was de hamburgerketen voor. In oktober 2023 besloot de discounter dat plantaardige proteïne maximaal even duur mag zijn als vergelijkbare dierlijke producten. Om te benadrukken dat 'plantaardig' niet meer gelijk staat aan 'duurder' besloot de supermarkt om plantaardige producten direct naast de dierlijke equivalenten te leggen.

Goed vega klimaat
Dat bedrijven voor de Duitse markt kiezen om te experimenteren met goedkopere alternatieve eiwitten komt niet als een verrassing. Inmiddels is Duitsland de grootste markt voor plantaardige alternatieven en Duitse consumenten eten de op een na hoogste volumes aan plantaardige alternatieven. Deels komt dit omdat Duitsland zeer veel vegetariërs kent. Uit enquêtes van de Duitse organisatie voor supermarkten (BVLH) blijkt dat maar liefst 9% van alle Duitsers vegetariër is. Van alle Duitsers is 3% veganist. In Nederland is het percentage vegetariërs 3% en 1% is veganist.

Interessanter nog is echter de markt voor flexitariërs. Uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) blijkt dat 55% van de Duitsers een flexitarisch dieet heeft. Met name deze groep geeft aan vaker voor plantaardige alternatieven te kiezen als de producten niet duurder zijn dan de dierlijke varianten, zo blijkt uit een enquête van BVLH.

Voedingsadviezen benadrukken plantaardig
Dat het maatschappelijke sentiment voor plantaardige voeding bij onze oosterburen gunstig is, blijkt ook uit het nieuwe advies van het Duitse voedingscentrum (DGE). Daarin wordt de Duitse consument aangespoord meer dan 75% plantaardige voeding te eten. Dit creëert een klimaat waarin kiezen voor plantaardig steeds populairder zal worden. Naast gezondheid is er in de adviezen nu ook oog voor het klimaat. Dierlijke voeding vormt volgens de nieuwe richtlijnen een beperkte aanvulling op het dieet.

Toch is het de vraag in hoeverre de nieuwe richtlijnen een goede voedingsbodem vormen voor de verkoop van meer plantaardige alternatieven. Plantaardige alternatieven hebben, op margarine na, geen plaats in het nieuwe voedingsadvies. Het DGE geeft aan dat de categorie enorm is gegroeid. Volgens de organisatie mist echter de data om tot een passend advies te komen.

Geen ruimte voor fabrieksvoeding
De afwachtende houding zou de markt voor plantaardige alternatieven wel eens duur kunnen komen te staan. Op termijn lijkt het waarschijnlijker dat het nieuwe advies weinig goeds voor de markt voor plantaardige alternatieven betekent. In de nieuwe Duitse voedingspiramide komt geen fabrieksvoeding voor. Het geadviseerde dieet bestaat bijna volledig uit verse producten en doet vooral denken aan wat in het Engels whole foods wordt genoemd. Dit zou wel eens nadelig uit kunnen pakken voor de categorie die vaak in verband wordt gebracht met hoog bewerkte voeding.

Zo raadt de DGE aan om minimaal 550 gram groenten en fruit per dag te eten. Daarnaast schrijft het DGE 25 gram noten en zaden en 300 gram granen per dag voor. Minimaal een derde daarvan moet volgens de organisatie bestaan uit volkorengranen. Daar tegenover adviseert de DGE twee porties zuivel (bijvoorbeeld 500 gram melk of 60 gram kaas) per dag en tussen de 120 en 240 gram vis en een vergelijkbare portie vlees per week. Daarbovenop beveelt het DGE maximaal 60 gram worst en een ei per week aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden