De Duitse vraag naar vleesvervangers blijft maar groeien, zo schrijft het Duitse statistiekbureau Destatis. Daarmee gaan onze Oosterburen tegen de trend in de andere kernmarkten in, waar de categorie krimpt of stagneert. Als gevolg hiervan stijgt de productie van alternatieve eiwitten in Duitsland fors. De daling gaat gepaard met een algemene daling van de Duitse vleesconsumptie.
In 2023 hebben Duitse bedrijven 16,6% meer vleesvervangers geproduceerd. De productie steeg tot 121.600 ton vlees, van plantaardige bron. Een jaar eerder werd in het land nog 104.300 ton geproduceerd. Vergeleken met vijf jaar geleden is de productie met liefst 113,8% toegenomen.
Ondertussen nam de totale waarde van de Duitse productie met vergeleken met 8,5% toe tot €583,2 miljoen. Ook groeit het aantal bedrijven in de sector fors. In 2022 waren 51 Duitse bedrijven in Vleesvervangers actief. Het jaar erna steeg het aantal spelers op de Duitse markt tot 67 bedrijven.
Lagere vleesconsumptie
De groei gaat samen met een lagere vleesconsumptie. In 2023 consumeerden Duitsers gemiddeld 51,6 kilo vlees per hoofd van de bevolking. Dat is een daling van maar liefst 12% ten opzichte van 2019. In dat jaar consumeerden Duitsers 58,5 kilo vlees per jaar.