Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Saudi-Arabië kiest voor eigen kippenvleesmarkt

2 Augustus 2024 - Matthijs Bremer

Saudi-Arabië heeft zich ten doel gesteld om zelfvoorzienend te worden op het gebied van pluimveevlees. Daarvoor is werk aan de winkel, aangezien het land nog niet zo lang geleden 40% van al zijn kippenvlees importeerde. De Saudische industrie maakt daar maar al te graag gebruik van, maar ook de Braziliaanse grootmacht JBS vestigt zich in het land om zijn sterke positie op de Saudische markt niet kwijt te raken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Saudi-Arabië is met ongeveer 36,41 miljoen inwoners niet bijzonder groot. Toch is het een grootverbruiker van vlees. Schattingen over de waarde van de markt lopen uiteen van ongeveer $17,3 miljard tot $18,3 miljard. Traditioneel wordt veel van dat vlees geïmporteerd. Volgens data van het Saudische statistiekbureau produceert Saudi-Arabië nu zo'n 60% van de behoefte. Om de afhankelijkheid van olie te verminderen (en de import van voedsel met de inkomsten daaruit te beperken), heeft de Saudische overheid besloten om in te zetten op meer eigen productie. Het voornemen is om 100% van de kip in eigen land te produceren. Volgens de Saudische overheid neemt de productie dan toe tot 1,55 miljoen ton. In 2025 wil het land al voor 80% zelfvoorzienend zijn.

Om de doelen te halen heeft het land allerlei aantrekkelijke regelingen in het leven geroepen, waaronder $187 miljoen aan subsidies. Vooralsnog werkt dit. De op drie na grootste Saudische kippenproducent en tevens grootste zuivelproducent Almarai kondigde recent aan hun pluimveevleesproductie te willen verdubbelen in de komende vijf jaar. Daar trok het bedrijf $1,8 miljard voor uit.

Brazilië stapt in
Op het eerste oog lijkt Brazilië de grote verliezer. Traditioneel is de Arabische wereld de grootste markt voor de Braziliaanse pluimveesector. Maar liefst 72% van alle kip die Saudi-Arabië importeert, wordt traditioneel in Brazilië geproduceerd. In absolute termen gaat het volgens de Saudische overheid om ruim 467.500 ton per jaar. Toch is de trend voor de Braziliaanse sector niet per se negatief. De Saudische overheid is blij met iedereen die een pluimveebedrijf in het land wil starten. Daarom kunnen de Brazilianen ook gebruik maken van de Saudische subsidies.

De grootste slachterij van het land, JBS, ziet duidelijk kansen in de wens van Saudi-Arabië om meer zelfvoorzienend te worden. Het bedrijf heeft recent een groot pluimveebedrijf in het Arabische land geopend. In totaal investeerde JBS $50 miljoen. Het neemt ook 500 nieuwe werknemers aan. De verwerkingscapaciteit is nog niet bekend. Eerder opende het bedrijf al een slachterij in Dammam. De locatie heeft 250 personen in dienst en verwerkt zo'n 10.000 ton pluimveevlees per jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden