Upside Foods

Analyse Vlees & Eiwit

Eerste bedrijf meldt zich met kweekvlees bij EU

5 Augustus 2024 - Matthijs Bremer

Voor het eerst heeft een bedrijf toegang voor kweekvlees gevraagd in de Europese Unie. Het gaat om het Franse bedrijf Gourmy, dat foie gras kweekt. Dit lijkt een risicovolle stap, aangezien de weerstand tegen de technologie binnen de Europese Unie enorm is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gourmey heeft op 26 juli zijn aanvraag ingediend. Nu moet het bedrijf een zogenoemd novel food traject in om te bewijzen dat het product veilig is. Het is echter de vraag of het überhaupt zo ver komt. Kweekvlees is in de Europese Unie zeer controversieel.

Een meerderheid van de landen twijfelt of het novel foodtraject rigide genoeg is om de veiligheid van kweekvlees aan te tonen. De landen zijn daarnaast bang dat de technologie een bedreiging vormt voor 'authentieke productievormen'. Daarmee lijkt de Europese Unie meer naar een verbod te neigen dan naar toelating. Daarom zetten de meeste bedrijven in de kweekvleesector voor een lancering in Singapore of de Verenigde Staten. Die landen hebben samen met Israël al goedkeuring verleend aan minstens een kweekvleesproduct. 

Bedreiging
Italië heeft inmiddels het recht in eigen hand genomen en verbood de productie en verkoop van elke vorm van kweekvlees. Hongarije heeft zich een vergelijkbaar verbod voorgenomen. Bij de aanvang van het voorzitterschap van de Europese Unie heeft het land een statement gemaakt tegen alle novel food. Het Oost-Europese land is van mening dat kweekvlees, maar ook plantaardige alternatieven, een bedreiging vormen van de Europese culinaire traditie.

Vlees- en zuivelconsumptie zijn wat het land betreft een integraal onderdeel van de Europese cultuur. Daarmee gaat het land direct in tegen de Europese strategie om de alternatieve proteïne op het bord van Europese burgers te krijgen. Hongarije lijkt in de minderheid, dus een ontmoedigingsbeleid voor alle alternatieve proteïne lijkt er voorlopig niet in te zitten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden