Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Slachtkippenmarkt door het nulpunt gezakt

5 Augustus 2024 - Wouter Baan

Negatieve stroomprijzen is ondertussen een bekend fenomeen in Nederland, maar negatieve prijzen van slachtkippen bestaan ook. De markt is zo slecht dat de noteringen recent door het nulpunt zijn gezakt. Dit is iets wat zelden voorkomt, maar waarschijnlijk nog wel een tijdje voortduurt. De afzetmogelijkheden zijn zeer moeizaam, zo klinkt uit de markt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van witte slachtkippen in Nederland staat sinds begin juli op -€0,04 per kilo. In 2018 was de notering ook kortstondig negatief, maar dat duurde toen maar een week. Nu staat de notering al zes weken onder het nulpunt. De notering van bruine slachtkippen is iets hoger en staat op een schamele cent per kilo. 

Een Nederlandse handelaar in slachtkippen die niet bij naam genoemd wil worden, spreekt van een flinke onbalans in de markt. Het aanbod van slachtkippen in Nederland (en elders in Europa) is op moment groot. Een oorzaak hiervan is het vogelgriepvirus dat dit jaar veel minder actief is dan voorgaande jaren. Hierdoor zijn er minder ruimingen en gaan er meer kippen – nadat ze zijn uitgelegd – naar de slachterij.

Moordende concurrentie
Slachtkippen worden maar beperkt in Nederland geslacht. Het gros van het aanbod uit ons land gaat naar twee grote slachterijen in België. Daarnaast zijn er ook afnemers in Duitsland en Polen De vraag naar slachtkippen is erg laag, zo laat de handelaar weten. Dit komt volgens hem mede door de afgeschaalde vakantieroosters, maar ook verderop in de keten stagneert het. Slachterijen kunnen het vlees zeer moeizaam kwijt en zitten met volle vriesvoorraden.

Het vlees van slachtkippen is hoofdzakelijk bedoeld voor Afrikaanse landen, maar daar is moordende concurrentie van slachterijen uit Aziatische landen, Turkije en de Verenigde Staten. "De snel gestegen kostprijs helpt de Europese pluimveehouderij vanzelfsprekend niet om tegen deze landen op te boksen", zo geeft hij aan.

Toeslag compenseert 
De negatieve opbrengstprijs doet vermoeden dat pluimveehouders moeten toe betalen, wanneer zij slachtkippen afleveren. Zo bont is het echter niet. Dit komt door de toeslag bovenop de basisprijs die in veel gevallen oploopt van 5 cent tot 10 cent per kilo. Feitelijk beuren pluimveehouders op moment vaak toch nog een paar cent per kilo. Dit neemt niet weg dat opbrengsten in het niet staan met wat een paar maanden geleden nog ontvangen werd. Begin dit jaar nog was de prijs nog bijna €0,25 per kilo. Wanneer een gemiddeld bedrijf na de legperiode 100.000 slachtkippen aflevert, zijn de baten op moment €20.000 lager, zo rekent de handelaar voor. Hoewel slachtprijzen dan wel niet de hoofdinkomstenbron voor deze legbedrijven zijn, worden de baten wel sterk gemist. 

Heel veel lager dan dit kan de notering niet zakken, zo verwacht de handelaar. Dan zouden we namelijk op het punt komen dat pluimveehouders daadwerkelijk de portemonnee moeten trekken om slachtkippen af te leveren en zo'n vaart zal dat niet lopen. Wel verwacht hij dat de negatieve prijzen voorlopig nog op de borden staan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden