Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Kippenvleesmarkt blijft het sterkst presteren

Gisteren 14:00 uur - Matthijs Bremer

De vleesmarkten staan er redelijk voor nu de vakanties afgelopen zijn. Op de varkensmarkt is het verhaal wat dubbelzinnig. De vraag is nog steeds zwak, maar het aanbod is nog krapper. Ondertussen is de vraag naar rundvlees nog altijd sterk, al is het de vraag hoe lang dat duurt en presenteert de pluimveevleesmarkt uiterst sterk.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt heeft een uiterst zwakke zomer doorgemaakt, maar langzaam sterkt de varkensprijs wat aan. In week 34 was de varkensprijs gedaald van €2,16 tot €1,94. Sindsdien is de prijs weer twee keer verhoogd, tot €1,96 in week 39.

{{dataviewSnapshot(52_1727328445)}}

De voornaamste reden voor stijging is een zeer krappe markt. Sinds de zomer is het slachtcijfer amper gestegen, waardoor het aantal slachtingen rond de 270.000 varkens uitkomt. De laatst beschikbare weken is het aantal slachtingen zelfs licht gedaald tot 267.000 varkens. Daarmee worden zo'n 30.000 minder varkens per week geslacht dan je op basis van het vijfjarig gemiddelde zou verwachten. Sterker nog, het slachtcijfer ligt ongeveer 20.000 varkens lager dan het aantal slachtingen in het al krappe jaar 2023. Opmerkelijk is dat het lagere aantal slachtingen ook nog een samengaat met een relatief laag exportcijfer. In week 37 daalde het aantal geëxporteerde varkens tot onder het gemiddelde niveau van tijdens de zomer. In die week werden 12.700 varkens uitgevoerd.  

Door de krapte kregen de onderdelenprijzen een behoorlijke impuls. Over vrijwel heel de linie zijn de prijzen toegenomen. Alleen de buiken en levers zijn stabiel gebleven. Gemiddeld gezien stegen de prijzen met 0,6 cent. De gemiddelde stijging wordt echter flink gedrukt door een daling van de prijzen van de nekken met 13,33 cent. Dat wil overigens niet zeggen dat de vraag sterker is geworden. Ondertussen spreken slachterijen nog altijd van een zwakke markt. De vraag naar varkensvlees is in andere woorden nog altijd aan de lage kant.

{{dataviewSnapshot(52_1727328686)}}

Rundvleesprijs is nog altijd stabiel
Ondertussen blijven de rundvleesprijzen nog altijd stabiel. De laatste elf weken was er geen beweging in de runderprijzen te krijgen. De U-kwaliteit wordt voor €4,97 per kilo verhandeld, terwijl de P-kwaliteit blijft staan op €3,18.

{{dataviewSnapshot(52_1727330761)}}

In de rundveemarkt is ondertussen te horen dat zowel vraag en aanbod nog redelijk goed zijn. Met name Zuid-Europese landen importeren nog altijd veel rundvlees. Ondertussen is het mooie weer in Noord-Europa over, al heeft dat nog weinig invloed op de markt. Omdat de zomer een mooi uiteinde kende, is er nog altijd aanzienlijke vraag uit de horeca. Omdat de terrassen tot voor kort behoorlijk vol zaten, hebben horecaslachterijen behoorlijk wat vlees verkocht. Die reserves moeten nog worden aangevuld, waardoor de vraag nog aan de hoge kant is. Door deze twee factoren zijn de prijzen van vrijwel alle onderdelen gestegen.

De vraag is echter hoe lang het duurt tot deze vraag weer opdroogt. Het is inmiddels minder mooi weer en voorlopig lijkt daar geen verandering in te komen. Daarmee lijken de terrassen leger te worden en lijkt het waarschijnlijk dat de vraag naar rundvlees wat inzakt. Dit zorgt voor beperkt vertrouwen in de markt, waardoor de betere onderdelenprijzen de veeprijzen niet naar boven willen te trekken.

Vleeskuikenmarkt duidelijk het sterkst
Ondertussen blijft de vleeskuikenprijs sterk. De vleeskuikennotering blijft staan op het hoogste niveau van het jaar, van €1,19 per kilo.

{{dataviewSnapshot(52_1727331544)}}

Ingewijden in de markt vertellen dat de pluimveevleesmarkt heel erg sterk is. Dat is voor een groot deel te danken aan het aflopen van de vakanties. Nu de schoolvakanties over zijn is het grootste deel van de consumenten terug. Omdat zij veel geld hebben uitgegeven, wordt er op voeding bezuinigd en kiezen mensen wat vaker voor kip in plaats van varken en rund. Van dit momentum profiteert de pluimveevleesmarkt volop.

Ondertussen is de markt vrij krap. De laatste weken konden verschillende pluimveehouders tegelijk niet leveren, waardoor het aanbod lager was. Tegelijk zijn de exporten nog altijd zwak. De Poolse prijzen zijn nog altijd aanzienlijk hoger dan de Nederlandse. Op het moment wordt in Polen minimaal 5,30 zloty (€1,24) per kilo uitbetaald. De bandbreedte van de prijzen loopt tot 5,60 zloty (€1,31).

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden