Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Lichtpuntje voor zwakke varkensvleesexport EU

Dinsdag 15:30 uur - Matthijs Bremer

Hoewel de varkensvleesexport van de Verenigde Staten en Brazilië onverminderd sterk blijft, is de Europese export in de eerste zeven maanden van 2024 nog altijd aan de zwakke kant. Vooral vanuit Azië is er weinig interesse voor de Europese markt. Toch gloort er een klein lichtpuntje aan de horizon. Terwijl de Europese exportprijzen dalen, stijgen de prijzen in de Verenigde Staten juist. De dalende prijzen in Brazilië zorgen ondertussen echter voor toegenomen concurrentiedruk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen januari en juli exporteerde de Europese Unie ongeveer 2,64 miljoen ton varkensvlees. Het verschil met vorig jaar is niet significant. Vorig jaar was het exportvolume echter al aanzienlijk lager dan voorgaande jaren. In 2022 exporteerde de Europese Unie nog 2,98 miljoen ton varkensvlees. Vergeleken met dat jaar was de uitvoer met 11,4% gedaald. Ook de waarde van de export is niet significant veranderd ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2023. Vergeleken met dezelfde periode in 2022 nam de waarde van de export met 5% af van €7,8 tot €7,4 miljard.

De Europese varkensvleesexport mag stabiel zijn, maar dat is in feite niets om te vieren. 2023 was verre van een goed jaar voor de Europese varkensvleesexport. Azië laat de Europese varkensmarkt nog altijd links liggen. Met name de export naar China is gedaald. In de eerste zeven maanden van 2023 exporteerde de Europese Unie 661.000 ton naar het Aziatische land. Twee jaar eerder voerde het land nog 804.000 ton uit. Dat is een daling van 23,6%.

Met name de export van bevroren vlees nam aanzienlijk af. In totaal daalde de uitvoer met maar liefst 53,2% van grofweg 400.000 ton tot 261.000 ton. De export van restonderdelen presteerde velen malen beter en nam zelfs toe met 2,9%. Vergeleken met 2022 daalde de export naar Zuid-Korea en Japan van 441.000 tot 358.000. Dat is een daling van maar liefst 23,2%. Toch is er in die landen een klein lichtpuntje. De export naar Zuid-Korea en Japan nam met 7,1% toe ten opzichte van 2023.

Amerikaanse varkensmarkt zeer sterk
In tegenstelling tot de Europese Unie wordt de Amerikaanse export nog per maand sterker. In de eerste zeven maanden van het jaar exporteerde de Verenigde Staten 1,75 miljoen ton varkensvlees, zo blijkt uit data van de Amerikaanse exportorganisatie voor de vleessector (USMEF). Dat is een toename van 4,1% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2023 voerde de Verenigde Staten 1,68 miljoen ton uit.

In tegenstelling tot Europa ziet de Verenigde Staten de exportprijzen duidelijk stijgen. De waarde van de export steeg met 7% van $4,67 miljard tot $5,0 miljard. Dat is een duidelijk sterkere toename van de prijzen dan de exportvolumes. Dit is voor Europa een gunstige ontwikkeling, zeker in combinatie met de dalende prijzen in de Europese Unie. Dit zou namelijk het begin kunnen zijn van een sterkere Europese concurrentiepositie.

Overigens zetten zowel de groei van de export, als de sterkere groei van de prijzen door. De prestaties in de Verenigde Staten worden nog met de maand sterker. In juli steeg de export vergeleken met dezelfde maand in 2023 met 24% toe van 81.000 ton tot ruim 100.000 ton. In die periode steeg de waarde van de export met 29,1% van $189 miljoen tot $244 miljoen.

Brazilië op weg naar record
Ondertussen is Brazilië op weg een exportrecord te vestigen. Door de sterke prestaties in 2024 verwacht de Braziliaanse overheid dat de uitvoer dit jaar met ongeveer 7,7% toeneemt tot 1,33 miljoen ton. Over de eerste zeven maanden van 2024 exporteerde Brazilië 717.000 ton varkensvlees, zo blijkt uit gegevens van databureau Safras. Dat is een toename van 5,55% ten opzichte van het jaar ervoor. In dezelfde periode in het jaar ervoor was de uitvoer 680.000 ton. Voor een deel zijn de sterke resultaten het gevolg van de sterke concurrentiepositie. In tegenstelling tot die van de Verenigde Staten daalt de Braziliaanse exportprijs. De waarde van de export nam met 4% af ten opzichte van het jaar ervoor tot $1,58 miljard. Voorlopig is en blijft de Braziliaanse positie op de wereldmarkt daarmee het sterkst. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden