Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Slachtprijzen Brits vleesvee bereiken nieuw record

Vandaag 14:00 uur - Matthijs Bremer

De Britse prijzen voor vleesrunderen zijn nu de zomer voorbij is tot recordhoogte gestegen. Zowel de vraag als het aanbod trekken de prijzen omhoog, maar ook een sterke export maakt Brits rundvlees fors duurder. Als gevolg hiervan is het verschil in prijzen tussen Groot-Britannië en de Europese Unie groter dan €1 per kilo.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Britse slachtprijs van vleesrunderen van U-kwaliteit staat op het moment op recordniveau. De prijs steeg begin oktober tot 5,20 pond (bij de huidige wisselkoersen €6,20) per kilo, zo blijkt uit data van Britse organisatie van de landbouw (AHDB).

Daarmee is de rundvleesprijs vergeleken met de start van de zomer aanzienlijk toegenomen. De prijs is sinds week 23 met 6,2% gestegen. De slachtprijs stond op dat moment op 4,90 pond (€5,85). Al is er duidelijk ook sprake van een structurele stijging. In dezelfde week een jaar eerder was de U-kwaliteit slachtprijs 4,82 pond (€5,75). Daarmee ligt de slachtprijs van Britse runderen op het moment 7,9% hoger dan een jaar geleden.  

Sterk aanbod, lage vraag
Een belangrijke reden voor de aanzienlijke prijsstijging is een lager aanbod. In Groot-Brittannië wordt het voor mesters moeilijker om aan runderen te komen. Dit is het gevolg van een daling van het aantal vleesrunderen in zowel Schotland als Engeland. In Schotland daalde het aantal vleesrunderen met 2%. In Engeland was de daling nog sterker, en nam het aantal vleesrunderen met 5% af. Beide landen samen tellen medio 2024 onder de 1 miljoen vleesrunderen. In 2020 lag het aantal runderen nog rond de 1.5 miljoen vleesrunderen.

Daarnaast wordt de rundvleesprijs opgedreven door een sterke vraag. Volgens de AHDB nam de vraag in het Groot-Britannië in de laatste weken na de zomer sterk toe. Ook weet het land te profiteren van een sterke export. Uit cijfers van de Britse douane (HMRC) blijkt dat de export in het eerste halfjaar met 2% is gestegen tot 860 miljoen pond (Ruim € 1 miljard). De groei komt volgens de AHDB door sterkere handelsbetrekkingen buiten de Europese Unie. De export buiten de EU steeg met 37% ten opzichte van het niveau in 2023 en de exportvolumes richting de twee voornaamste handelspartners stegen met 6% en 15%.

Aanzienlijk hogere prijzen
Vergeleken met landen in de Europese Unie is er sprake van een gat van meer dan €1 per kilo. Dat geldt voor de prijzen op het Europese vasteland, maar ook voor Ierland, de voornaamste importmarkt van Groot-Brittannië. De Nederlandse prijs van U-kwaliteit runderen bedraagt ter vergelijking €4,97 per kilo.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden