Rob Crandall/Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

McDonald's in verweer tegen vermeend vleeskartel

Woensdag 15:35 uur - Matthijs Bremer

McDonald's heeft een aanklacht ingediend tegen de vier grote bedrijven die 80% van de Amerikaanse rundvleesmarkt in handen hebben. Het fastfoodbedrijf beschuldigt de bedrijven  ervan prijzen te manipuleren door het aanbod te drukken. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

McDonald's beschuldigt Tyson, JBS, Cargill en National Beef Packing van kartelvorming. De vier grote verwerkers hebben samen 80% van de markt in handen. In de aanklacht van de fastfoodketen is te lezen dat McDonald's de vleesbedrijven ervan beschuldigt sinds 2015 prijsafspraken te maken op sectorevenementen. Volgens de fastfoodgigant hebben de bedrijven schaarste veroorzaakt door doelbewust te lage prijzen voor slachtvee te bieden. Daardoor zouden veehouders niet gemotiveerd worden om meer vee te fokken. De bedrijven in de sector ontkennen alle beschuldigingen.

Oude beschuldiging
Daarmee zet McDonald's zich af tegen de gangbare verklaring voor de daling van de Amerikaanse rundveestapel. In de regel wordt de kleine omvang van de veestapel toegeschreven aan twee extreem droge jaren. Als gevolg daarvan daalde de Amerikaanse rundveestapel begin dit jaar tot het laagste niveau sinds 1951. Daarnaast maakt de hoge Amerikaanse rente het moeilijker voor veehouders om extra runderen in te kopen, wat het herstel van het aanbod bemoeilijkt.

Overigens zijn de beschuldigingen verre van nieuw. In 2022 klaagde een groep supermarkten en groothandels JBS aan met een vergelijkbare aanklacht. JBS schikte die zaak voor $52,5 miljoen. Het bedrijf ontkende ook na de schikking maar iets fout te hebben gedaan. Daarnaast lopen er nog verschillende zaken van onder meer de BJ's Wholesale, Sodexo, Target en Aldi. De Amerikaanse overheid neemt het signaal van de grote inkopers serieus. Sinds 2020 lopen er verschillende onderzoeken van onder meer het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en ministerie van Justie naar kartelvorming in de vleessector. Tot nu toe hebben de onderzoeken echter nog niet geleid tot een aanklacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden