De varkensmarkt is op het moment zeer stabiel. Normaliter stijgt het aanbod in Zuid-Europa rond deze tijd van het jaar, maar dit jaar werd dat patroon gebroken en blijft ook de Nederlandse productie laag. Daar staat echter een aanzienlijk Duits slachtcijfer tegenover. Daarnaast is de vraag uit Italië groter dan anders door de Afrikaanse varkenspest.
De varkensprijzen blijven behoorlijk stabiel. De DCA beursprijs komt niet van zijn plek en blijft voor de derde week op rij staan op €1,96. Ondertussen blijft ook de Duitse varkensprijs staan op €2,00.
Op de varkensmarkt verandert er op het eerste oog nog altijd weinig. De markt is veel stabieler dan in deze periode van het jaar gebruikelijk is. Normaliter stijgt het varkensaanbod in het begin van de herfst in Zuid-Europa. Omdat de temperaturen in deze periode van het jaar wat dalen, verbruiken varkens minder energie om hun lichamen te koelen. Met name in het Zuiden komt dit de vleesproductie ten goede. In de markt is echter te horen dat het extra aanbod gelijk blijft. Mocht deze situatie keren, dan zou dat de prijs van vlees al snel kunnen beïnvloeden. Door de relatief geringe vraag is er niet al te veel extra vlees nodig om de prijzen te drukken.
In de markt is te horen dat de vraag niet verkeerd is. Dat wil zeggen dat er genoeg vraag is voor het aanbod, al loopt de markt ook weer niet met varkensvlees weg. Grosso modo zijn de slachtcijfers in Europa stabiel, maar het Nederlandse slachtcijfer blijft achter. In week 39 werden 277.000 varkens geslacht. Het jaar ervoor lag het slachtcijfer nog op 293.000. Dat is al 5.000 varkens minder dan je op basis van het vijfjarig gemiddelde zou verwachten.
Onder meer een hoger slachtcijfer in Duitsland zorgt voor balans. In week 39 werden 763.000 varkens geslacht. Daarmee is het aantal slachtingen 25.000 varkens hoger dan het jaar ervoor. In week 40 was het beeld niet heel anders. Die week viel een slachtdag uit, waardoor het slachtcijfer daalde tot 658.00 varkens. Het jaar ervoor werden echter nog 624.000 varkens geslacht.
AVP zorgt voor grotere hamvraag in Italië.
Daarnaast zorgt Afrikaanse varkenspest (AVP) in Italië voor spanning in de markt. Grote Europese slachterijen melden dat er extra varkensvlees naar het Zuid-Europese land wordt geëxporteerd. In verband met de uitbraak van het virus heeft de Italiaanse overheid al 120.000 varkens laten ruimen. Daarnaast geldt sinds een maand een transportverbod voor 700.000 varkens. Het verbod treft grofweg 7% tot 8% van de gehele Italiaanse varkensstapel. Daardoor hebben met name de hamproducenten in Noord-Italië (zoals de beroemde hammen uit Parma en San Daniele) last van tekorten, waardoor er flink wat hammen vanuit Noord-Europa geïmporteerd worden.