Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Europese vleesmarkt groeit door sterke kipproductie

Gisteren 08:00 uur - Matthijs Bremer

De Europese vleessector maakt in 2024 een groei door, zo schrijft de Europese Unie in haar meest recente landbouwprognose. De groei wordt gedreven door de pluimveevleesseector, die een aanzienlijke groei doormaakt. De rund- en varkensvleesindustrie krimpen daarentegen dit jaar nog wel aanzienlijk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het sentiment op de Europese varkensvleesmarkt vertoont een gemengd beeld, zo is in de prognose te lezen. De Europese varkensvleesproductie is in de eerste helft van 2024 behoorlijk gestegen. Toch verwacht Brussel dat de productie aan het einde van het jaar alsnog in de min uitkomt. Grosso modo krimpt de markt licht. De Europese varkensvleesproductie daalt in 2024 met 0,5%. In 2025 verwacht de Europese Unie dat de productie met nog eens 0,2% krimpt. Deze pessimistische prognose is direct te herleiden op de toenemende activiteit van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Oost-Europa en Italië. De EU verwacht dat de consumptie dit jaar met 0,4% daalt. In 2025 verwacht Brussel dat de consumptie na jaren van afname echter stabiliseert op een niveau van 30,9 kilo per jaar.

Op het gebied van de export is de boodschap van de EU een stuk duidelijker, maar helaas pessimistisch. De varkensvleesexporten zijn nog altijd niet competitief. De Verenigde Staten en Brazilië produceren simpelweg voor een lagere prijs. Daar komt nog bovenop dat de vraag van China nog altijd zwakjes is. Deze twee factoren zorgden ervoor dat de uitvoer naar het Aziatische land met maar liefst 27% daalde. Wel werd de daling gecompenseerd door een kleine plus in Zuid-Korea, de Filepijnen en Vietnam. Het totale volume van de export nam in 2025 met 2,5% af. De verwachting van de Europese Unie is dat de export volgend jaar met nog eens 2% daalt.

Rundvleesproductie daalt
Van de drie grote vleessectoren zet de rundvleesmarkt de komende twee jaar de grootste stap terug. De Europese rundvleesproductie daalt in 2024 met 0,5% en in 2025 zal er nog eens 1% minder op de markt komen. In de landbouwprognose is te lezen dat de krimpende markt vooral het gevolg is van een lagere consumptie binnen de Europese Unie. De Europese rundvleesconsumptie daalt in 2024 met -1,7% tot 9,6 kilo per jaar. Dit is het gevolg van aanhoudend hoge consumentenprijzen.

Daarmee slaat het sentiment op de rundvleesmarkt duidelijk om. In het eerste halfjaar steeg de rundvleesproductie nog met 3%. Dat is hoofdzakelijk toe te schrijven aan een stijging van het aantal slachtingen in Italië en Polen. Het Zuid-Europese land zag het slachtcijfer met 9% toenemen, terwijl de groei in het Oost-Europese land maar liefst 20% bedroeg.

Wel verwacht de Europese Unie dat de export redelijk goed blijft. Dat komt voornamelijk door een zwak Turks aanbod. In het eerste halfjaar steeg de export met 17% tot 41.600 ton. Daarvan had maar liefst 28.100 ton Turkije als bestemming. Wel zal de groei wat minder hard gaan. Over heel 2024 verwacht de Europese Unie dat de export met 10% stijgt ten opzichte van het jaar ervoor. Ondertussen namen de importen in het eerste halfjaar met 2,2% af. De importen uit Brazilië daalden met het hardst, met een min van 15%.  

Kippenvlees zorgt  voor groei
De pluimveevleessector vertoont duidelijk aanzienlijke groei en compenseert de krimp van de roodvleesmarkten. In 2024 verwacht de Europese Unie dat de pluimveevleesproductie met 4% toeneemt. De groeiprognose voor 2025 komt uit op 0,9%. In vrijwel de gehele EU nam de productie toe. Alleen in Zweden, Letland en Nederland werd er minder kippenvlees geproduceerd. In het geval van Nederland komt dat door een structurele krimp van de sector in verband met een overstap in de supermarkten op Beter Leven-vlees. In Frankrijk steeg de productie het sterkst. In het land nam de productie met 15,9% toe tot 116.000 ton. Daarna volgende Hongarije, dat 13,9% of in absolute termen 34.000 ton meer produceerde.

Hogere prijzen weten de export niet te belemmeren. Sterker nog, de prijzen worden door aanzienlijke krapte op de wereldmarkt bepaald. Omdat er simpelweg te weinig wordt geproduceerd, deert een fors hogere prijs niet. Op de wereldmarkt weet de EU kippenvlees voor €2.500 per ton af te zetten. De Braziliaanse exportprijs voor kippenvlees bereikte ter vergelijking recent een recordniveau van net over de $2.000. Als gevolg van de gunstige prijzen neemt de export met 3% toe. Brussel verwacht dat de export in 2025 met nog eens 0,9% stijgt. Daarmee tempert Brussel de verwachtingen wel aanzienlijk vergeleken met de prestaties in het eerste halfjaar. In die periode steeg de totale export met maar liefst 11%. Vooral de uitvoer naar de Filipijnen liep met een stijging van 33.170 ton hard op. Daarnaast springt de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk er positief uit. De Europese Unie voerde maar liefst 32% meer naar de voormalige lidstaat uit. In absolute cijfers nam de export met 20.000 ton toe.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden