Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Stijging varkensprijzen China voorlopig gestuit

Vandaag 08:00 uur - Matthijs Bremer

De stijging van de Chinese varkensprijzen lijkt voorlopig gestaakt. Door een staatsingreep steeg de Chinese varkensprijs in 2024 aanzienlijk. De laatste weken daalde de prijs echter licht. Inmiddels heeft het er alle schijn van dat de daling is afgevlakt. Het sentiment lijkt nog wel even bij ons te blijven. Want ook de biggenprijs heeft inmiddels een stapje naar beneden gezet.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese varkensprijs is recent aanzienlijke gedaald. In week 33 steeg de prijs van varkensvlees tot 20,92 yuan renminbi (€2,70) per kilo. In week 40 daalde de prijs tot 18,39 renminbi (€2,37).

De laatste jaren zorgde een overaanbod voor druk op de varkensprijzen, maar in de praktijk viel vooral de vraag tegen. Door de moeizame Chinese economie daalde de varkensvleesconsumptie in het land. Daar komt nog bij dat de populariteit van varkensvlees in China de laatste jaren om een andere reden terugloopt. In China is met name vet varkensvlees populair. Door een groter gezondheidsbewustzijn daalt de vraag naar varkensvlees, terwijl de vraag naar bijvoorbeeld kip toeneemt.

Slachtprijs onder productieprijs
Door de lagere vraag bleek het aanbod, dat de jaren ervoor aanzienlijk opliep, in verhouding aan de grote kant. Het gevolg hiervan is dat de Chinese varkensvleesprijs een niveau bereikte dat voor varkenshouders in het land onrendabel is. In januari stond de Chinese varkensprijs op een dieptepunt van 14,35 renminbi (bij de huidige wisselkoers €1,85).

Omdat de situatie langer dan een jaar duurde besloot de Chinese overheid in te grijpen. Het Chinese ministerie van Landbouw besloot het target voor de varkensstapel te verlagen. De zeugenstapel was door de moeizame vraag al aanzienlijk kleiner geworden. In januari 2023 telde China nog 49 miljoen zeugen. In dezelfde maand van 2024 was dat aantal geslonken tot 41 miljoen, het toenmalige target van het ministerie van Landbouw. Ondanks deze aanzienlijke daling waren de prijzen op de varkensmarkt te hoog om winstgevend te kunnen opereren. Daarom besloot het ministerie een nieuwe target van 39 miljoen zeugen in te voeren.

Negatief sentiment biggenmarkt
De ingreep bleek effectief. In mei was de zeugenstapel gedaald van 41 miljoen tot 39,96 miljoen zeugen. De biggenprijs stond op dat moment op het hoogste niveau in bijna twee jaar en de slachtprijzen zette een duidelijke stap omhoog. In week 2 was de gemiddelde prijs 22,75 (€2,94) renminbi per kilo, zo blijkt uit data van het Chinese ministerie van Landbouw. In week 25 was de biggenprijs bijna verdubbeld tot een niveau van 44,32 renminbi (€5,72). In de zomer begon het plan echter wat te haperen. Medio september kwam de prijs uit op 41,02 (€5,29).

Hoewel recentere data vooralsnog niet is gepubliceerd, geeft berichtgeving in China het beeld dat de daling is stilgevallen. Dat komt niet als een verrassing. Het USDA schatte in dat de zeugenstapel in de tweede helft van 2024 weer zou gaan groeien. De verwachting van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is dat de groei op zijn minst tot en met de eerste helft van 2025 doorzet.

Uit de daling op de biggenmarkt blijkt dat de pessimistische verwachtingen van het USDA over het verdere prijsverloop weerspiegeld worden. In de regel is de stijging van de biggenprijs gebonden aan de verwachting van de vleesvarkenshouder. Als de varkenshouder denkt winst te kunnen maken, dan is een vleesvarkenshouder over het algemeen bereid om die prijs voor een big te betalen. Het negatieve sentiment op de biggenmarkt wijst dan ook op een dalend vertrouwen in de sector.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden