Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Vleeskuikenmarkt staat er een stuk ruimer voor

Gisteren 14:00 uur - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs staat nog steeds op een hoog niveau. Ingewijden in de markt verwachten niet dat de huidige prijzen standhouden. Dit komt vooral door een hoger binnenlands aanbod. Ondertussen blijft importeren onrendabel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs blijft €1,19 per kilo. Voor de vierde week op rij ligt de handelsprijs voor vleeskuiken op dit niveau.

Na de zomer was de vraag naar pluimveevlees zeer sterk. Met het aflopen van het barbecue- en het terrasseizoen kreeg de pluimveevleesmarkt eind september een aanzienlijke impuls. Mensen kiezen weer wat sneller voor kip in plaats van rund of varken. Dit zorgde al vanaf de start van de herfst voor behoorlijk hoge slachtprijzen en toen verschillende pluimveebedrijven tegelijk niet konden leveren kwamen daar twee stijgingen van 2 cent bovenop.  

Markt verwacht lagere prijzen
Omdat de markt door de overschakeling op kip met het 1 ster Beter Leven-keurmerk al aan de krappe kant is, bleef de prijs ook nadat de markt weer wat normaliseerde staan. Helemaal herstelen deed de markt de laatste maand niet. Het aanbod bleef constant aan de krappe kant, zo vertellen ingewijden in de markt. Inmiddels is de situatie omgekeerd. Veel verschillende bedrijven die even niet konden leveren kwamen in een keer met hun vleeskuikens op de markt. 

Daarnaast vertellen ingewijden in de markt dat de verkoop van pluimveevlees lichtjes daalt. Handelaren geven aan dat de dalende vraag het gevolg van een normaal seizoenspatroon is. Nu het kouder wordt gaan mensen wat minder snel voor kip kiezen. In de winter eten consumenten minder snel een pastasalade met wat kipblokjes erin, maar kiezen mensen liever voor stoofvlees of een stamppot met rookworst of een speklap. Dit komt de vraag van rund- en varkensvlees ten goede. Tel deze twee factoren bij elkaar op en ingewijden in de markt verwachten dat de prijzen op termijn een stapje naar beneden zullen zetten.

Import niet rendabel
Ondertussen blijft het importeren van kippenvlees onrendabel. In Polen, onze voornaamste importmarkt, liggen de vleeskuikenprijzen nog altijd een stuk hoger dan anders. In de meeste regio's worden vleeskuikens voor 5,40 zloty (€1,26) per kilo verhandeld. Of hier snel verandering in komt, valt te betwijfelen. De Poolse vleeskuikenmarkt is op het moment behoorlijk rustig. De prijzen in het Oost-Europese land liggen dicht bij elkaar. De hoogste regionale notering is op het moment van schrijven (donderdag 17 november) 5,45 zloty (€1,27).

Ook de prijzen op de wereldmarkt zijn nog altijd niet competitief. Ondertussen zijn de indicatieve Braziliaanse vleeskuikenprijzen weer licht gestegen. Drie weken geleden lag de Braziliaanse vleeskuikenprijs rond een niveau van 7,50 real (bij de huidige wisselkoersen €1,22) per kilo. Daarmee was de prijs aanzienlijk gestegen ten opzichte van de zomer, toen de prijs langzaam omhoog kroop na een dal van 7,20 real (€1,17) per kilo. Dit is het gevolg van een toename van de export na een dipje. Die exporten blijven ondanks de uitbraak van de ziekte van Newcastle behoorlijk sterk door gunstige overeenkomsten waarin is afgesproken dat alleen pluimveevlees uit besmette gebieden geweerd wordt. Het gevolg hiervan is dat de stijging van de Braziliaanse prijzen heeft doorgezet. De prijs topte op een niveau van 7,61 real (1,24), maar inmiddels heeft een correctie tot 7,58 real (€1,23) per kilo plaatsgevonden. Er is dus nog zeker geen signaal dat exporten uit het Zuid-Amerikaanse land druk op de Europese markt zetten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden