Vion Food Group

Nieuws Vlees & Eiwit

Opnieuw dieprode cijfers bij vleesverwerker Vion

Gisteren 12:00 uur - Wouter Baan

Vion heeft vorig jaar een verlies gerealiseerd van bijna €90 miljoen, zo blijkt uit de jaarcijfers die vandaag met maandenlange vertraging eindelijk zijn gepubliceerd. De directie van Vion beweert bij hoog en laag dat er na het aangekondigde vertrek in Duitsland betere tijden op komst zijn, maar moet ook erkennen dat er risico's zijn die de continuïteit van het al jaren geplaagde vleesbedrijf bedreigen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een lichtpuntje aan de cijfers is dat ze minder negatief zijn dan een boekjaar eerder: In 2022 bedroeg het verlies van €108 miljoen, in 2023 was dit gezakt tot net iets minder dan €90 miljoen. Hiervan is €38 miljoen toe te schrijven aan bijzondere waardeverminderingen en herstructureringskosten die verband houden met het vertrek uit Duitsland. De Duitse desinvesteringen moeten het lek bij Vion weer boven krijgen, zo is de gedachte.

Hoewel er intussen voor diverse Duitse locaties kopers zijn gevonden, is Vion er nog lang niet. Het bedrijf geeft hardop aan dat er risico's zijn voor de continuïteit van de onderneming. Hierbij wordt onder meer gedoeld op een afname van de veestapel en dierziektes. Deze factoren blijven ook boven de markt hangen, wanneer Vion straks niet meer in Duitsland actief is. Afrikaanse varkenspest kan vandaag of morgen ook zomaar in Nederland opduiken. De Nederlandse varkensvleessector verliest dan direct toegang tot de exportmarkten buiten Europa, met alle gevolgen van dien. Ook de krimp van de veestapel als risico wordt genoemd. Met het oog op diverse stoppersregelingen (Lbv en Lbv-plus) is bovendien nog lastig in te schatten hoe hard de Nederlandse varkensstapel hierdoor de komende jaren verder geraakt gaat worden. Volgens Vion-topman Ronald Lotgerink ging de krimp de afgelopen jaren sneller dan verwacht.

Solvabiliteit bijna in gevarenzone
Verder laat Vion weten dat de liquiditeit en solvabiliteitsratio's adequaat zijn gebleven. In 2022 werden die bewoordingen ook gebuikt, maar zakte de solvabiliteit met 9 procentpunten terug tot 30,8%. In 2023 is dit verder teruggezakt tot 26%. Feitelijk staat Vion daarmee nog net niet in de gevarenzone, maar gelet op de teruggang de afgelopen jaren staat dit wel op het punt van gebeuren als zaken niet snel veranderen. In 2020 was de solvabiliteit nog 46%. Aandeelhouder ZLTO lijkt niet kapitaalkrachtig om bij te springen als het misgaat. 

De komende jaren zet Vion in op verdere kostenbesparingen. Het doel is om volgend jaar €150 tot €200 weg te bezuinigen. Recent werd al aangekondigd dat er krap 200 gaan verdwijnen. De effecten van het reorganisatieplan zijn vanaf 2025 zichtbaar in de resultaten, zo belooft Vion. Ook verwacht Vion dan leningen te kunnen herfinancieren, waarmee Vion de risico's omtrent continuïteit denkt te kunnen beperken. De recente rentedalingen komt ze hierbij niet slecht uit, al zullen geldverstrekkers niettemin forse tarieven verlangen gezien de kwetsbaarheid van de onderneming. 

Nieuw management
Onder een nieuw maar vertrouwd bewind probeert Vion de komende jaren in stabieler vaarwater te komen. Recent werd bekend dat CFO Tjarda Klimp Lotegerink volgend jaar opvolgt als eindverantwoordelijke. De functie als CFO die dan vrijkomt, wordt ook intern ingevuld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden