Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Stroeve afzet Amerikaans rundvlees op wereldmarkt

Vandaag 15:30 uur - Matthijs Bremer

De Amerikaanse rundvleesexport is in augustus gedaald tot het laagste punt van het jaar, zo blijkt uit recente data van de Amerikaanse branchevereniging voor vleesexporteurs (USMEF). Vooral de export naar Amerika’s voornaamste Aziatische exportmarkten heeft tot de daling geleid.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal exporteerde de Verenigde Staten 102.500 ton. Dat is een daling van 6% ten opzichte van de export van augustus 2023. Daarmee wordt de dalende trend versterkt. In de eerste acht maanden van het jaar daalde de export met 3% ten opzichte van het jaar ervoor tot 850.000 ton. De exportprijs van Amerikaans rundvlees is nog altijd hoger dan vorig jaar, maar het verschil is kleiner dan de rest van het jaar. De waarde van de export daalde met 4% tot $845,9 miljoen. Over de eerste acht maanden van het jaar steeg de waarde van de export met 4% tot $7 miljard.

Zwakke export naar Azië
De voornaamste reden voor de lagere exportvolumes is het zwakke Amerikaanse aanbod. Al heel het jaar zorgt droogte ervoor dat er in de Verenigde Staten minder vee beschikbaar is. Daardoor zijn de prijzen aan de hoge kant en is de vraag aan de lage kant. Met name de Aziatische vraag zit tegen, aangezien Australisch rundvlees ruimer beschikbaar is en dus voor een lagere prijs geïmporteerd kan worden.

Dat is in de data terug te zien. De export naar Zuid-Korea daalde met maar liefst 13% tot 17.000 ton. Daarmee bereikte de export het laagste punt sinds 2020. De waarde van de export daalde met 9% tot $158.400 miljoen. De uitvoer naar Japan daalde met 2% tot 20.500 ton. De waarde van de export lag 5% lager en kwam neer op $163,1 miljoen. Het mag niet verbazen dat ook de uitvoer naar China en Hongkong wederom daalde. Het Aziatische land importeerde in augustus 10% minder rundvlees dan het jaar ervoor. Het exportvolumes kwam neer op 17.000 ton. De waarde van de uitvoer daalde met 8% tot $155,3 miljoen.

De export naar Taiwan vormt een uitzondering op de regel. De exportvolumes namen met 4% toe tot 6.000 ton. Ook de export naar de Filipijnen, Singapore en Vietnam namen toe. Samen waren deze markten goed voor de export van 3.500 ton rundvlees. Dat is een stijging van 9% ten opzichte van augustus 2023. Eerder dit jaar bleef de export naar deze landen grofweg gelijk.

Export naar Mexico sterk
Ondertussen bleef de export naar Mexico wel sterk. De totale export naar de zuiderburen steeg met 2% tot 19.000 ton. Dit lijkt een redelijk sterk resultaat, maar de stijging is een stuk minder sterk dan het gemiddelde van de eerste acht maanden van het jaar. In die periode nam het exportvolume met 13% toe tot 150.000 ton. Ondertussen nam de waarde van de uitvoer in augustus met 2% toe tot $113,2 miljoen. Dat is aanzienlijk lager dan de stijging over de eerste acht maanden van het jaar. Van januari tot en met augustus steeg de waarde van de markt nog met 16% tot $898,5 miljoen.

Daarnaast namen de importen uit het Midden-Oosten toe. De export naar Egypte, de Arabische Emiraten, Koeweit en Bahrein namen bij elkaar opgeteld met 40% toe. De totale export kwam uit op 4.000 ton. Al begint de uitvoer wat trager te verlopen. Over de eerste acht maanden van het jaar was de export een stuk sterker. In totaal steeg het volume met 30% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 36.500 ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden