Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Export Serranoham daalt, maar waarde stijgt fors

Gisteren 14:45 uur - Matthijs Bremer

De export van een van de belangrijkste Spaanse varkensproducten, Serranoham, is in de eerste helft van 2024 gedaald. Daar staat wel tegenover dat de waarde van de export toenam doordat aanzienlijk hogere prijzen werden gerealiseerd. Daarbij nam de export naar EU-landen af, terwijl de export naar derde landen steeg.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export van Serranoham is in de eerste helft van het jaar met 3,5% minder gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2023. Het exportvolume daalde van 27.750 ton in de eerste helft van 2023 naar 26.800 ton in 2024. De export naar landen in de Europese Unie daalde in deze periode met 7,84% tot 18.200 ton. Dit werd gecompenseerd door een grotere uitvoer naar derde landen. De poging van de Spaanse vleessector om hun hammen internationaal op de kaart te zetten blijkt duidelijk succesvol. De totale uitvoer nam toe met 7,2% naar 8.500 ton. Het belang van de import buiten de EU neemt dus toe. Voor het eerst wordt maar liefst 32% van de Serranoham naar derde landen geëxporteerd.

De lagere export is voor een groot deel toe te schrijven aan hogere exportprijzen. De gemiddelde prijs per ham is met 12,1% gestegen tot €12 per kilo. In dezelfde periode van 2023 was de prijs gemiddeld gezien nog €10,70 per kilo. Opmerkelijk is dat de prijzen binnen de Europese Unie een stuk sterker stegen dan de prijzen van de landen erbuiten. In de Europese Unie kwam de gemiddelde exportprijs voor Serranoham uit op €11,15 per kilo. Dat is een stijging van 13,8%. De exportprijs voor derde landen nam toe tot €13,98 per kilo, een toename van 7,9%. Als gevolg van de hogere prijzen kwam de waarde van de export 8,18% hoger uit.

Frankrijk en Duitsland
Binnen de Europese Unie wordt ruim de helft van de Serranoham naar Frankrijk en Duitsland geëxporteerd. 29,4% van de ham heeft Frankrijk als bestemming. Het aandeel van de export naar Duitsland bedroeg 27,5%. De sterkste groeimarkten binnen de EU waren Zweden en Oostenrijk. Het Scandinavische land importeerde 27,2% meer Serranoham. De uitvoer naar Oostenrijk steeg in dezelfde periode met 22,6%.

De hoogste prijs wordt voor Serranoham betaald in het Verenigd Koninkrijk. De exportprijs naar het land is gemiddeld €17,14 per kilo. De op een na hoogste prijzen worden in Zwitserland betaald. De gemiddelde prijs komt uit op €16,78. De sterkste groeimarkt buiten de EU was Mexico. Het land importeerde 58,6% meer. Daarna volgt Zwitserland, dat 33,6% meer Serranoham importeerde. Ten slotte nam de uitvoer naar China met 24,1% toe.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden