Hoewel voeding al jaren niet meer onder het embargo van de Verenigde Staten valt, heeft Amerika nooit veel vlees naar Cuba geïmporteerd. De sector heeft de markt al jaren op het oog, maar succes bleef uit. Dit jaar steeg de export van varkensvlees naar het land echter aanzienlijk.
Jarenlang was praktisch alle handel tussen de Verenigde Staten en Cuba nihil. Sinds 1958 heerst er een zeer streng embargo op handel met het land. Sinds 2000 is het echter legaal om Amerikaanse levensmiddelen naar het land te exporteren. Sindsdien wil de Amerikaanse vleessector graag handel drijven in het buurland.
Aanzienlijke toename
Tot vorig jaar waren de pogingen om toe te treden tot de Cubaanse markt niet al te succesvol. Dit jaar krijgt de varkenssector in het buurland echter eindelijk voet aan de grond. De export naar het eiland is aanzienlijk toegenomen. De export van varkensvlees steeg in de eerste negen maanden van het jaar met 322% tot 5.843 ton, zo blijkt uit data van de Amerikaanse vereniging voor vleesexporteurs USMEF. De waarde van de export steeg met 236% tot $17,2 miljoen.
Volgens de USMEF lukt het eindelijk om de uitvoer te vergroten omdat de import vanuit de private sector toeneemt. De groei wordt met name gedreven door een toename van de export van ingeblikte producten. De totale uitvoer nam toe met 1.500% tot 3.234 ton. De export had een totale waarde van $5,4 miljoen.