Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Israël consumeert steeds meer rundvlees

Vandaag 10:00 uur - Matthijs Bremer

Israël consumeert steeds meer rundvlees, zo blijkt uit een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Voor producenten is dat een exportkans, aangezien Israël het gros van zijn rundvlees importeert. Opmerkelijk is dat Israël daarbij een smaak voor vers rundvlees ontwikkeld heeft.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2015 werd in Israël 111.000 ton rundvlees geconsumeerd. In 2023 was de consumptie 58,6% hoger. In dat jaar kwam de rundvleesconsumptie uit op 176.000. In 2022 was de rundvleesconsumptie zelfs nog wat hoger. In dat jaar werd 197.000 ton rundvlees geconsumeerd. Op dat moment was de consumptie 77,5% hoger dan in 2015.

Deze stijging resulteerde in een toename van de consumptie per hoofd van de bevolking van 13,1 kilo in 2015 tot 17,7 kilo in 2023. De hoogste vraag werd in 2022 gemeten. In dat jaar consumeerden Israëliërs gemiddeld 20,2 kilo rundvlees.

Import floreert
Hierin schuilt een kans voor exporterende markten. Israël heeft weinig land dat geschikt is voor de veehouderij. Dit zorgde ervoor dat de rundvleesproductie grofweg gelijk bleef. In 2015 produceerde Israël 23.000 ton rundvlees. In 2023 groeide de productie met slechts 1.000 ton tot 24.000 ton. De hoogste productie kende het land in 2022 en 2021. In die jaren werd in Israël 26.000 ton rundvlees geproduceerd.

Als gevolg van deze natuurlijke grens op de productie importeert Israël het gros van zijn rundvlees. In 2023 werd in Israël 176.000 ton rundvlees geconsumeerd. 86% daarvan werd geïmporteerd. Daarbij krijgt Israël een steeds sterkere voorkeur voor vers vlees. Het aandeel van ingevroren rundvlees daalde van 58% in 2015 tot 40% in 2023. Het aandeel van geïmporteerd vee dat in Israël afgemest wordt steeg van 20% tot 29% en het aandeel van gekoeld geïmporteerd vlees steeg van 1% tot 17%.

Israël importeert volgens de laatst beschikbare data voornamelijk rundvlees uit Zuid-Amerika. In 2021 importeerde het land 36% van zijn rundvlees uit Argentinië. Daarna volgt Brazilië met een aandeel van 21%. De Europese Unie nam dat jaar de derde plaats. Dat jaar importeerde Israël 19% van zijn vlees uit de Europese Unie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden