De Europese varkensvleesexport was in de eerste negen maanden van 2024 ongeveer gelijk aan de uitvoer in dezelfde periode vorig jaar. Wel daalde de export van spierdelen, terwijl de Europese Unie in dezelfde periode meer restonderdelen afzette. Opmerkelijk genoeg bleef de waarde van de export ongeveer gelijk.
In de eerste negen maanden van 2023 was de export van varkensvlees ongeveer gelijk. In de eerste negen maanden van 2024 voerde de Europese Unie 3.119.000 ton varkensvlees uit. In dezelfde periode van 2023 kwam de export van de Europese Unie 0,25% lager uit. Dit komt voornamelijk door een zwak resultaat in het eerste kwartaal. De totale export tussen januari en april lag 7,8% lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. Sinds april is de export echter weer sterker dan het jaar ervoor. In de periode van die maand tot en met september lag de export 4,2% hoger.
De export per land blijft ook redelijk stabiel. Voor bijna alle grote exporterende landen was het verschil in de uitgevoerde volumes kleiner dan 1%. De verhoudingen blijven dan ook grofweg gelijk. Spanje blijft de grootste exporteur van Europa. Het land voerde in de eerste negen maanden van 2023 zo'n 977.000 ton varkensvlees uit. Nederland komt op de tweede plaats met een export van 491.500 ton. Denemarken staat op plek drie met een export van 417.500 ton.
Meer restonderdelen, minder spiervlees
Wel is de verhouding tussen de export van spiervlees en restonderdelen in het voordeel van de tweede categorie verschoven In totaal daalde de export van spiervlees in deze periode met 4,1% tot, terwijl de uitvoer van restonderdelen met 5,4% toenam. Opmerkelijk genoeg wist deze verschuiving de waarde van de export niet te raken. De exportwaarde was ook vrij constant. In totaal nam de waarde toe met een kleine 0,13% tot €9,4 miljard.
Deze verhouding draaide door hoge prijzen op de Europese varkensvleesmarkt. Omdat Europa simpelweg duurder is dan de Braziliaanse of Amerikaanse markt is het niet al te aantrekkelijk om spiervlees uit de Europese Unie te importeren. Dit geldt echter niet voor bijproducten. Omdat de interne vraag naar bijproducten in Europa zeer beperkt is, volgt de markt de prijzen op de wereldmarkt en kunnen de lidstaten van de EU hun 'slachtafval' goed kwijt.
Koreaanse markt vertoont sterke groei
Europa boekte het stabiele resultaat door de succesvolle diversificatie van de export. De export naar kleinere exportmarkten steeg in de eerste negen maanden van 2024. Ondertussen blijft de export naar de grotere afzetmarkten in mineur. De export naar China daalde in de eerste negen maanden van 2024 wederom. Het land kampt al ongeveer twee jaar met overproductie, waardoor de exporten fors zijn gedaald. In totaal voerde Europa 5,7% minder varkensvlees naar het Aziatische markt uit. In totaal daalde de geëxporteerde volumes tot 845.500 ton. China volgt het patroon van de rest van de markt in extremis. De export van spiervlees nam met 16,9% af tot 336.000 ton. Ondertussen voerde Europa 5,6% extra bijproducten naar het Aziatische land uit.
Ook op de andere grote markten daalde de export door sterke concurrentie vanuit de Verenigde Staten en Brazilië licht. De export naar Japan daalde in beperkte mate van 246.789 ton tot 244.800 ton. De export naar het Verenigd Koninkrijk nam eveneens licht af. De totale export daalde met 0,6% tot 647.000 ton. Op een kernmarkt presteerde de Europese varkenssector wel beter, en dat is Zuid-Korea. De uitvoer naar het Aziatische land steeg met 13% van 161.500 ton naar 182.500 ton. De export van spiervlees steeg met 10,9% van 135.000 ton tot 149.500 ton. Ondertussen nam de uitvoer van restonderdelen nam met 43,8% toe van 18.000 tot 25.500 ton.
Export naar VS neemt toe
Opmerkelijk is dat de export naar de Verenigde Staten met 19,5% toenam tot 80.500 ton. Dit lijkt op het eerste oog wat onlogisch. De varkensprijzen in de Verenigde Staten zijn aanzienlijk lager dan in de Europese Unie. In de praktijk zorgde een toename van de export van Zuid-Europese charcuterie voor grotere exportvolumes.