Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Vleesmarkten veranderen komende 10 jaar flink

12 Februari 2025 - Matthijs Bremer

De drie grote vleesmarkten ontwikkelen zich volgens de Europese Unie de komende jaren behoorlijk verschillend, zo blijkt uit de meest recente tienjaarsprognose. Brussel verwacht dat de consumptie en productie van rund- en varkensvlees afnemen. Daar staat tegenover dat kip over tien jaar juist in populariteit is toegenomen. Ondertussen stijgen de export van rund en kip aanzienlijk, terwijl de varkensexport bijzonder sterk daalt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Unie verwacht dat de consumptie van rundvlees in de EU per capita daalt met 5,9%, van 9,8 kilo naar 9,2 kilo. Vooral hoge prijzen door een krappe markt en een negatief imago op het gebied van duurzaamheid zetten de consumptie onder druk. Ondertussen daalt de productie volgens de prognose met 6,7% nog sterker, tot 6,3 miljoen ton.  

Ondertussen neemt de rundvleesexport in deze periode juist met 0,9% per jaar toe. Dit is het gevolg van een sterkere vraag bij onze voornaamste handelspartners. De importen stijgen ondertussen met gemiddeld 0,6% per jaar. Op het gebied de prijs verwacht de EU een lichte daling de komende jaren. Door hogere productiekosten en krapte komt de prijs uiteindelijk op een hoger niveau uit dan voorheen. De prognose van de Europese Unie komt uit op €6.000 per ton in 2035.  

Varkensmarkt daalt eveneens
Voor de varkensmarkt verwacht de EU een daling van 0,5% per jaar tot 2035. Vooral strengere wetgeving en teruglopende export zorgen ervoor dat Brussel tot deze prognose komt. Daarnaast verwacht de Europese Unie dat het maatschappelijk sentiment rond de intensieve varkenshouderij negatief blijft. Mede hierdoor verwacht Brussel dat de consumptie eveneens met 0,5% per jaar zal dalen. In 2035 resulteert dit naar de verwachting van Brussel in een daling van 30 kilo of 5% vergeleken met het gemiddelde van 2022 en 2024.

De exporten zullen tot 2035 eveneens afnemen. Volgens de prognose zal de uitvoer met 1% per jaar dalen. De verwachting is dat Aziatische landen steeds beter in staat zullen zijn om in hun eigen productie te voorzien, waardoor de kansen in de voornaamste exportmarkten slinken. Daarnaast verwacht de Europese Unie dat de export verschuift naar andere grote producenten zoals de Verenigde Staten en Australië. De verwachting is dat het wereldwijde exportaandeel van varkensvlees van de Europese Unie afneemt van gemiddeld 32% in 2022 tot 2024 tot 29% in 2035.

Ondertussen zullen de importen tot en met 2035 met 2,2% per jaar dalen. Dit komt vooral door lagere exporten uit het Verenigd Koninkrijk, dat zich steeds meer op de binnenlandse markt zal richten. De Europese Unie voorziet op korte termijn een aanzienlijke prijsdaling. In hoeverre de prijzen afnemen valt volgens Brussel niet te voorspellen. Na tien jaar zal de prijs echter gestabiliseerd zijn boven de toekomstige bodemprijs. De Europese Unie verwacht dat de prijzen uit zullen komen op €2.210 per ton.

Pluimveevleesmarkt groeit wel
De Europese Unie verwacht dat de productie van pluimveevlees ondertussen met 0,5% per jaar toeneemt. In absolute cijfers verwacht Brussel dat de lidstaten in 2035 770.000 ton meer zullen produceren. Intussen stijgt de consumptie eveneens met 0,5% per jaar van 24,2 kilo per hoofd van de bevolking tot 25,8 kilo.

Volgens de prognose neemt de export relatief sterk toe. Vergeleken met het meest recente driejarig gemiddelde groeit de export met 0,8%. Het volume stijgt daarmee tot 2 miljoen ton. Daarbij profiteert de Europese Unie vooral van de hogere vraag van de voedingsindustrie en de foodservice. Vergeleken met andere exporteurs blijft de groei echter wat achter. Brussel verwacht in 2035 12% van de wereldwijde export in handen te hebben. Tussen 2022 en 2024 was het aandeel gemiddeld 16,6%. Ondertussen stijgen de importen steker. Per jaar verwacht de Europese Unie dat de prijzen met 0,9% toenemen. Met name de hogere importquotum voor Oekraïens kippenvlees ligt aan de stijging ten grondslag. De Europese Unie verwacht dat de prijzen van kippenvlees op korte termijn licht zullen dalen, maar daarna verwacht Brussel dat de prijzen licht en geleidelijk toenemen tot 2.730 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden