De Jumbo introduceert maandag 17 februari drie plantaardige Yoghurts van sojabonen van Nederlandse bodem. De producten worden in meer dan 300 filialen aangeboden. De producten worden geproduceerd door De Nieuwe Melkboer.
Het is niet voor het eerst dat de Jumbo een Nederlands sojaproduct verkoopt. Vorig jaar introduceerde de Jumbo al ingevroren edamame uit Nederland. Tom van De Nieuwe Melkboer maakt zich geen zorgen over de beschikbaarheid: "Omdat we efficiënt produceren en goede relaties hebben met telers in het land, is leveringszekerheid gegarandeerd. We hopen dan ook dat meer partijen het voorbeeld van Jumbo volgen."
Lage bewerkingsgraad
Het product is niet alleen bijzonder omdat Nederlandse soja wordt gebruikt. In plaats van een eiwitextract wordt de nieuwe plantaardige yoghurt van de hele sojaboon gemaakt. Hiervoor is gekozen zodat de yoghurt niet alleen een bron van proteïne, maar ook een bron van vezels is.
Volgens de Jumbo zorgt dit eveneens voor een efficiënter grondstofgebruik zonder reststromen. Daarmee kiest de Jumbo voor een strategie die we steeds vaker zien, een focus op vlees- en zuivelalternatieven met een lagere bewerkingsgraad.
Ketensamenwerking
De drie varianten, Naturel, Vanille en Bosvruchten, worden aangeboden onder de bestaande Jumbo-lijn 'Direct van de Boerderij'. Deze lijn bestaat exclusief uit producten van Nederlandse origine. De samenwerking tussen Jumbo en De Nieuwe Melkboer werd vormgegeven door deelname aan Plant Protein Forward, een initiatief van Foodvalley, de Rabobank en samenwerkende provincies.