Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Lichtpuntjes op moeizaam lopende varkensmarkt

Gisteren 14:00 uur - Matthijs Bremer

De varkensprijzen stagneert nog altijd, maar er zijn voorzichtige signalen dat dit kan veranderen. Vaak krijgt de varkensmarkt eind februari een impuls omdat de Paasdagen langzaam maar zeker in zicht komen, maar dit jaar hebben zowel de vee- als vleesmarkt het niet makkelijk. Dit zorgde voor een zwakke vraag bij slachterijen, waardoor het slachtgewicht zelfs op recordhoogte kwam te staan. Inmiddels lijkt er wat verlichting te komen, wat er opmerkelijk genoeg voor zorgde dat 2 slachterijen hun prijzen te verhogen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-beursprijs beweegt de laatste weken zijwaarts en blijft op een niveau van €1,72. Daarmee is de prijs duidelijk lager dan in de jaren na de oorlog in Oekraïne normaal was. Het vijfjarig gemiddelde is nog altijd iets lager, maar dat komt vooral omdat de prijzen voor de oorlog duidelijk lager waren dan erna, wat het gemiddelde omlaag trekt. Over het algemeen begint de varkensprijs eind februari in de aanloop naar Pasen wat toe te nemen. Dit jaar is er van een stijging nog geen sprake. Dat de stijging wat later op gang komt, is niet helemaal vreemd, aangezien de paasdagen dit jaar laat vallen.

Vraag komt langzaam los
Daarnaast blijft het aanbod markt zeer ruim, al lijkt de varkensprop van de laatste weken langzaam maar zeker los te komen. In januari werden duidelijk wat minder varkens geslacht dan voorgaande jaren. Het aantal slachtingen lag rond de 290.000 varkens terwijl het slachtcijfer de laatste twee jaar ruim boven de 300.000 varkens lag. Dat kwam vooral door een lage vraag bij slachterijen, waardoor de prijs onder druk kwam te staan. Nu de slachtprijzen wat lager zijn, is de verkoop weer op gang gekomen. Het aantal slachtingen ligt sinds week 5 met rond de 315.000 varkens inmiddels boven het niveau van de laatste twee jaar.

Ook aan de slachtgewichten is te zien dat de vraag vanuit slachterijen weer langzaam toeneemt. Het gemiddelde slachtgewicht bereikte in week 4 het recordniveau van 104 kilo, maar is inmiddels een kilo lager.  In week 6 is het slachtcijfer gedaald naar 103 kilo per kilo. Dat is nog altijd een veel hoger niveau dan gebruikelijk, maar tegelijk het laagste slachtgewicht sinds week 1. Dit is een teken dat veehouders langzaam maar zeker hun varkens wat eerder kwijt kunnen.

Vraag naar varkensvlees blijft zwak
De vraag naar varkensvlees blijft volgens ingewijden in de markt matig. Dat is ook in de mutaties van de vleesprijzen terug te zien. De vleesmarkt geeft vanuit het perspectief van slachterijen weinig aanleiding tot hogere veeprijzen. De prijzen bleven de laatste weken grofweg gelijk. Alleen in week 8 steeg de berekende karkasprijs met 0,27 cent per kilo. De stijging is het gevolgd van betere prijzen voor twee onderdelen. De middels stegen met 1 cent per kilo, terwijl de buiken 1,67 cent per kilo duurder werden. Hoewel rund- en pluimveevlees op het moment snel duurder worden, weet de varkensvleesmarkt duidelijk beperkt te profiteren.

Dit maakt het des te verrassender dat Westfort en Van Rooi Meat de prijzen deze week hun prijzen met 4 cent naar boven bijgesteld. Daarmee komt de roepprijs van de slachterijen uit op 1,58 per kilo. In Duitsland is de richting nog altijd zijwaarts. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden