Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Zelfs bij worstkoeien wordt voor kwaliteit betaald

20 Maart 2025 - Matthijs Bremer

Op de rundvleesmarkt blijft de schaarste duidelijk voelbaar. Kopers schakelen steeds vaker over op lagere kwaliteitsklassen, waardoor de prijzen van de kwaliteitsklassen naar elkaar toe trekken. Dat zien we bij vleesvee althans. De prijs van worstkoeien loopt daarentegen steeds sterker uit elkaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rundvleesmarkt heeft weer forse stappen omhoog gezet. De U-kwaliteit is met 15 cent gestegen naar €6,40 per kilo. De P-kwaliteit steeg eveneens met 15 cent naar €4,65. Dat geldt ook voor de worstkwaliteit, die op het moment op €3,40 per kilo staat.

De prijsstijging op de rundvleesmarkt neemt voorlopig nog geen gas terug. De aanhoudende schaarste op de markt van vleesrunderen blijft de markt domineren. Ingewijden in de sector vertellen dat de rundvleesmarkt in een vicieuze cirkel begint te raken. Net als in Spanje wordt met name vleesvee op steeds jongere leeftijd geslacht. Dit zorgt ervoor dat de vleesproductie per rund terugloopt, aangezien rundveehouders runderen tegen de huidige hoge prijzen willen verkopen. Hierdoor wordt de al krappe markt nog verder onder druk gezet.

Voor melkvee gaat deze trend niet op. Door de hoge melkprijzen is het rendabeler om melkvee zo lang mogelijk aan te houden. Wel worden melkrunderen korter afgemest voordat ze naar de slacht gaan. Dat is direct terug te zien in de Vee & Logistiek-notering. Het verschil tussen de prijzen van worstkoeien van de eerste en tweede kwaliteit is de laatste weken duidelijk gestegen. In week 1 van 2024 waren worstkoeien van de eerste kwaliteit 12,5%, oftewel 35 cent duurder dan worstkoeien van de tweede kwaliteit. In week 11 was het verschil toegenomen tot 14,7%, ofwel 50 cent.

P-kwaliteit op recordniveau
Dat is inmiddels in alle kwaliteitsklassen van runderen die geschikt zijn voor de productie van vleesonderdelen terug te zien. De U-notering voert de lijst aan en staat nu 8,9% hoger dan vier weken geleden toen het recordniveau uit 2022 geëvenaard werd. De R-klasse is ondertussen 8,7% duurder. De O-klasse ligt 8,1% hoger dan twee en een half jaar geleden.

De P-klasse blijft nog behoorlijk achter en staat 3,3% hoger dan het record. Toch is ook dit een saillant detail. Tot vorige week brak de P-notering niet door het recordniveau van 2022. De prijzen van deze kwaliteitsklassen bleven wat achter bij de hogere kwaliteitsklassen. Inmiddels zijn ook de P-runderen wat bijgetrokken, aangezien vlees van deze runderen eveneens als alternatief voor vlees van runderen in de hogere kwaliteitsklassen wordt gezien.

Kwaliteitsklassen liggen dichter bij elkaar
Duidelijk is dat de verschillen tussen de kwaliteitsklassen steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Drie weken geleden werd nog duidelijk een flinke meerprijs voor kwaliteit betaald, maar inmiddels liggen de prijzen dichter bij elkaar. Dat is het gevolg van de schaarste. Bij gebrek aan rundvlees in de hoogste kwaliteitsklassen, kiezen kopers steeds vaker voor vlees in een lager segment. Omdat ook daar schaarste is, zetten de prijzen een duidelijke stap omhoog. Dat de prijsbewegingen van de verschillende kwaliteitsklassen nu weer in lijn liggen, betekent niet dat ze vanaf nu noodzakelijkerwijs parallel blijven bewegen. De hogere prijzen in de lagere veeklassen maken het aantrekkelijker om iets extra uit te geven voor vlees van vleesrunderen. Op termijn zou dit de vraag naar runderen in de hogere klassen weer kunnen stimuleren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden