Sabor Verde

Food People Maurits de Koning

'Een avocado hoeft niet milieuonvriendelijk te zijn'

3 Januari 2025 - Matthijs Bremer

Avocado's hebben een niet al te duurzaam imago. Volgens Maurits de Koning van Sabor Verde hoeft een avocado niet slecht voor het klimaat te zijn. De productie van avocado's verbruikt veel water, maar per calorie omgerekend is het waterverbruik nipt hoger dan het verbruik van andere vruchten. Het probleem ontstaat volgens de Koning door de manier waarop de vrucht wordt geproduceerd.  

Ondanks het hoge verbruik wordt de avocado echter vaak in zeer droge gebieden geteeld. De Koning zag in dat het anders kan, en daarom richtte hij Sabor Verde op. Het bedrijf importeert avocado's uit de streek waar de wortels van de vrucht liggen: Michoacán, Mexico. Hier zijn de omstandigheden optimaal, waardoor de productie volgens De Koning in dergelijke regio's het duurzaamst is. Daar worden de avocado's verwerkt tot diepgevroren guacamole en avocado-stukjes. Hoewel het bedrijf pas ruim een jaar actief is, liggen de producten van Sabor Verde al in de grote supermarkten in onder meer Nederland, België, Italië en vanaf maart in Duitsland.

Sabor Verde claimt een duurzame avocado te maken. Hoe doe je dat?
"Wij maken alleen producten van avocado's die 100% door regenwater worden gevoed. Er komt bij ons geen irrigatie aan te pas, en dat is het belangrijkste aspect. De meeste avocado's worden geproduceerd in gebieden die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn, zoals Spanje, Israël, Chili en Peru. Die gebieden zijn erg droog, waardoor irrigatie veel water uit de omgeving onttrekt. In Spanje, bijvoorbeeld, verdwijnen hele meren door de avocado-industrie. Daarnaast kampen deze gebieden met toenemende woestijnvorming. Om dit te voorkomen, moet je avocado's telen in regio's waar het minstens tien maanden per jaar regent."

Jullie importen Avocado's uit Mexico. Hoe gaat dat proces in zijn werk?
Wij werken samen met twee guacamole-fabrieken in Michoacán. Deze fabrieken hebben vaste leveranciers: grote boerenbedrijven met een gemiddelde omvang van tien hectare per kwekerij. De avocado's worden daar verwerkt door ze te ontpitten en te schillen, waarna ze worden verwerkt tot stukjes of guacamole. Zo eenvoudig is het eigenlijk."

Naar kleine avocado's is eigenlijk geen vraag

Maurits de Koning

Veel avocado's worden klassiek ingevlogen. Hoe ziet jullie logistieke keten eruit?
"Zoals je je kunt voorstellen, doen wij dat niet. Daarnaast hebben we onze logistieke keten op nog een manier efficiënter ingericht dan andere bedrijven in de sector. Wij verwijderen de pit en de schillen voor het transport. De pit en schil alleen zijn al goed voor 48% van het gewicht van een avocado. Wij varen dus maar de helft van het product in. Overigens is er nog een voordeel: die productie bijproducten worden niet weggegooid, maar verwerkt tot avocado-olie. Daar kun je goed in bakken."

Jullie geven aan zonder toevoegingen te werken, maar avocado's zijn verwerkt zeer kwetsbaar. Hoe blijven jullie avocado's goed tijdens het verschepen?
"Wij conserveren onze producten door hogedrukpasteurisatie, een proces dat HPP heet. Dat is een proces dat we in Nederland vooral kennen uit de wereld van de sapjes. Het wordt toegepast bij producten waarop 'cold pressed' op de verpakking staat. Daarbij conserveer je een product door middel van koude waterdruk. Na het oogsten wordt de avocado verwerkt, vacuüm verpakt, en vervolgens in een HPP-machine geplaatst. Daar wordt onder een waterdruk van 6000 bar ervoor gezorgd dat alle micro-organismen worden verwijderd. Dat zorgt ervoor dat het product kan worden ingevroren zonder smaak- en nutriëntenverlies en 24 maanden in de vriezer goed blijft en 45 dagen in de koelkast bij nul tot zeven graden."

Jullie producten worden al in verschillende Europese landen verkocht. Hoe zorg je dat zo'n extensief concept schaalbaar is?
"Schaalbaarheid is niet zo'n probleem. In Michoacán worden heel veel avocado's geproduceerd. De sector heeft vooral interesse in de grotere avocado's die geen bruine plekjes hebben, aangezien deze avocado's geschikt zijn voor de export. Wij kopen de rest op, met name de kleinere avocado's. Ook andere producenten van guacamole of diepgevroren avocado kopen deze producten niet in, waardoor er minder markt voor is. De meeste westerse producenten werken met de minder mooie avocado's die al geïmporteerd zijn en verwerken het product dicht bij huis. Er is daardoor behoorlijk veel product beschikbaar, en er zijn bijna geen kopers. Dat maakt ons concept zeer schaalbaar. Wij gebruiken maar een heel klein percentage van de beschikbare volumes."

Je zet meteen groot in. Dat klinkt alsof er een aanzienlijk startkapitaal nodig is. Hoe zit de financiering in elkaar?
"Mijn zakenpartners en ik hebben zelf Sabor Verde gefinancierd en er zit dus geen vreemd vermogen in het bedrijf. Ik werk samen met twee succesvolle food ondernemers. Martijn Peters die onder meer werkzaam is als strategisch adviseur voor McIlhenny, het bedrijf achter Tabasco. Daarnaast is Rembrand G. Bikkers aangesloten bij dit project, eigenaar van Bickery Food Group. Die man is inmiddels 76 en zijn leven lang met succes actief in de foodsector."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Food People Dorieke Goodijk

'Kamelenmelk is mooie nichemarkt met kansen'

Food People Maarten Bezem

Restproducten omzetten tot smaakversterkers

Food People Madeleine Gielens

'Bierbostel opwaarderen tot humane voeding'

Food People Paul van Straaten

Lokalist wil bol.com worden van streekproducten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden