Shutterstock

Nieuws suiker

Er dreigt een tekort aan suiker in Europa

5 Juli 2021 - Redactie Foodbusiness

Tegenvallende opbrengsten en een lagere suikerimport zorgen mogelijk voor een tekort aan suiker in de Europese Unie. Hier en daar kunnen partners al niet volledig aan hun verplichtingen voldoen.

Door stijgende brandstofprijzen wordt het interessanter om suikerriet te gebruiken voor de productie van ethanol. Zo liet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) onlangs weten na het maandelijkse suikeroverleg in Brussel. Ook zijn er zorgen over het weer in Brazilië. De verwachte productiestijging in het Latijns-Amerikaanse land kan daardoor weleens lager uitvallen.

Ondertussen neemt de vraag naar suiker wereldwijd toe. Eerder berichtte Foodbusiness al dat er meer vraag is dan aanbod, waardoor de suikerprijs wereldwijd op een relatief hoog niveau beweegt. Europa blijft daarin wel iets achter.

Dat de invoer van suiker van buiten de Europese Unie achterblijft, heeft namelijk ook te maken met de toegenomen transportkosten. Het lokaal afzetten van de suiker is daardoor interessanter geworden. In feite betekent dit dat de Europese suikerprijs te laag is. Hogere prijzen zijn nodig om producerende landen te verleiden meer suiker naar de Europese Unie te verschepen.

Interen op de voorraad
De Europese productie voor seizoen 2020/2021 wordt door de Europese Commissie op 14,437 miljoen ton geschat, een daling van 11% ten opzichte van een seizoen eerder. De suikervoorraad in de Europese Unie stond op 30 april op circa 7,2 miljoen ton. Dat is twee miljoen ton minder dan vorig jaar.

De International Sugar Organisation (ISO) schat het wereldwijde tekort voor het seizoen 2020/2021 in op 3,1 miljoen ton. Dat was bij de vorige raming in februari nog een tekort van bijna 4,8 miljoen ton. De wereldsuikerproductie wordt geschat op bijna 170 miljoen ton. Daarmee komt de productie bijna twee miljoen ton lager uit dan vorig seizoen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Grondstoffen

Suikerproductie Brazilië fors lager eind oktober

Nieuws FAO

Voedselprijzen wereldwijd hoogst in anderhalf jaar

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Suiker en tarwe onder druk, boterprijs stijgt door

Analyse Grondstoffen

Bakkerijgrondstoffen bewegen simultaan omlaag

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden