Shutterstock

Analyse Melkpoeder

Melkpoedermarkt trekt nu toch weer aan

1 Juni 2022 - Wouter Baan

De melkpoederprijzen herpakken zich van de vroege voorjaarsdip. De prijzen bewegen op dit moment op historisch hoge niveaus, waarbij de tendens stijgende is. Toch zijn er ook zorgen, maar daar trekt de markt zich op dit moment weinig van aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkpoedermarkt krijgt steun van lage voorraden die voortvloeien uit een behoorlijk geslonken melkaanvoer in Noordwest-Europa. Wie volumes wil inslaan, moet daarvoor een dikke prijs betalen, zo kan gesteld worden. De DCA-notering voor magere melkpoeder beweegt kort onder het niveau van €4.000 per ton. Daar zit ook tevens de uitdaging, want melkpoeder is bij uitstek een exportproduct voor de verre bestemmingen. Landen in Afrika, het Midden-Oosten en ook China bijten zich soms stuk op deze niveaus. Dit is ook de reden dat de prijzen tot enkele weken geleden onder druk kwamen te staan en de twijfel toesloeg.

Lage voorraden en hoge kaasprijzen
Waarom de prijzen sinds half mei weer stijgen? Volgens insiders is dit vooral een gevolg van de lage voorraden. Vanwege de nog betere valorisatie gaat er tijdens de seizoenspiek (maar ook daarvoor al) veel melk de kaasbak in. Dit mede vanwege de hoge droogkosten als gevolg van overspannen gasmarkt. Zodoende komt er minder magere melkpoeder op de markt, maar wel meer vloeibaar wei. Daar is echter weinig vraag naar. Volle melkpoeder wordt door Nederlandse verwerkers vooral op aanvraag geproduceerd. 

Markt trekt weer aan 
Terugkomend op de exportvraag. De afzet naar China is fors teruggevallen. In het eerste kwartaal daalde de afzet met 32% tot ruim 17.000 ton. Ook andere grootafnemers, zoals Indonesië en Algerije, importeerden in het eerste kwartaal fors minder. De lagere uitvoervolumes hebben zich doorgezet in april en mei, zo geven exporteurs aan. De Afrikaanse vraag lijkt op dit moment wel wat te verbeteren, wat mogelijk verklarend is voor de ommekeer in de markt. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn totdat magere melkpoeder weer boven de €4.000 per ton noteert. Of er daarna nog heel veel rek zit, moet blijken. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden