Shutterstock

Nieuws Inflatie CBS

Effect voeding iets kleiner in Nederlandse inflatie

6 Oktober 2022 - Eric de Lijster

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie in Nederland voor september becijferd op 14,5%. Dit is hoger dan het percentage van de geldontwaarding in augustus, die uitkwam op 12%. Energie en brandstoffen zijn veruit de grootste drager van de inflatie. Als de energie- en brandstofprijs buiten beschouwing wordt gelaten, komt de inflatie in september uit op 6,5%. Dit is een halve procentpunt meer dan in augustus.

Eind vorige week werd bekend dat de Nederlandse inflatie volgens het Europees geharmoniseerde model, waarmee de inflatie met de landen in de eurozone met elkaar kan worden vergeleken, uitkomt op 17,1%. De eigen Nederlandse consumentenprijsindex (CPI) komt nu dus 2,6 procentpunt lager uit dan het Europese vergelijkingscijfer. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zo motiveert het CBS, zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens.

Een inflatie van 14,5% in september 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 14,5% hoger zijn dan in september 2021. De prijzen van energie, zoals elektriciteit en gas, zijn de afgelopen maand verder toegenomen. Energie was in september 200% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, schrijft het CBS.

Het statistiekbureau berekent de prijsontwikkeling van energie wel op basis van nieuwe contracten, waardoor huishoudens die een vast contract hebben voor gas en elektriciteit niet worden meegenomen. Het CBS doet onderzoek hoe de inflatie nauwkeuriger kan worden berekend, waarbij deze groep wel wordt meegenomen. De eerste bevinden laten zien dat het inflatiecijfer dan duidelijk lager uitvalt, schrijft het CBS. Het onderzoek is echter pas eind dit jaar afgerond.

Nederlandse Consumentenprijs Index (CBS)

  September 2022 (%-punt) Augustus 2022 (%-punt)
Totaal 14,5 12
     
Huisvesting, water en energie 8,84 6,6
Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken 1,6 1,65
Vervoer 1,17 1,55
Stoffering en huishoudelijke apparaten 0,66 0,58
Horeca 0,45 0,58
Diverse goederen en diensten 0,42 0,4
Kleding en schoenen 0,38 0,14
Recreatie en cultuur 0,36 0,34
Consumptie in het buitenland 0,3 0,38
Onderwijs 0,3 -0,3

Waar energie zwaarder doortikt in de inflatie in september, neemt de geldontwaarding binnen de categorie Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken juist iets af. De inflatie komt daar binnen het CPI uit op 1,6 procentpunt, terwijl dat een maand eerder nog 1,65 procentpunt was. Daarmee wijkt voeding af van de meeste andere categorieën, waar de inflatie juist verder is gestegen de afgelopen maand. Op het totaal is voeding zeker niet de drijver achter de inflatie, maar het is na energie wel de categorie waar de prijzen relatief het sterkst stijgen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric de Lijster is lid van de redactie van Foodbusiness.nl. Als boerenzoon is hij van jongs af aan al betrokken bij de productie van voedsel en het coveren van de diverse foodketens vormt een rode draad door zijn loopbaan. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Opinie Han de Jong

Inflatie eurozone voor het eerst in drie jaar onder doel

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

Nieuws Financieel

Brood, granen en vlees even duur als jaar eerder

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden