Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Boter en room worden wel héél duur

16 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De tarwe- en suikerprijzen laten deze week een dalende beweging zien. Bij de boterprijzen is daar absoluut geen sprake van. Integendeel, boter bereikt een prijsniveau dat voor het laatst begin 2022 is gezien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt heeft een wat wisselende week achter de rug. Dat veranderde echter de afgelopen twee dagen, toen de tarweprijs op de Matif verder zakte naar het laagste punt sinds begin mei. Nieuwe cijfers uit Frankrijk met betrekking tot de opbrengst en kwaliteit laten zien dat het misschien minder erg is dan eerder gedacht. Het beeld is erg wisselend in het land en afhankelijk van zon en neerslag. In West-Frankrijk is de tarwe toch redelijk van kwaliteit en vergelijkbaar met vorig jaar.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht dat de EU in seizoen 2024/25 het laagste exportvolume voor tarwe in drie jaar tijd heeft. Dit onder meer omdat het Europa niet lukt om deals te sluiten in Noord-Afrika. Zo deed Frankrijk deze week niet mee in een tenderronde van Egypte. Rusland en Oekraïne bieden goedkopere tarwe van een betere kwaliteit aan. Samen met een relatief dure euro verzwakt dit de exportpositie van Europa.

Suiker
De druk op de suikernoteringen blijft nog steeds bestaan. De voorspoedige productiecijfers van 's werelds grootste producent Brazilië drukken de prijzen. Vorige week dipte de notering van Londen naar het laagste punt in bijna 2,5 jaar. New York zakte naar het laagste punt in ruim anderhalf jaar. Regenval heeft een positief effect op de suikerrietteelt in India de ronde, wat ook een neerwaarts effect heeft op de prijzen. Anderzijds liep de suikerproductie in de belangrijkste productieregio van Brazilie de  tweede helft van juli wat achter op vorig jaar. Vooralsnog is de productie sinds de start van het seizoen echter fors hoger en lijkt dat de toon te zetten.

Boter
De DCA Boternotering staat deze week op €7.355 per ton. Dat niveau zagen we voor het laatst begin 2022, toen boter €7.410 noteerde in week 13. De langetermijntrend is al sinds zo'n beetje half 2023 een stijgende boterprijs. Echter is de stijging van de afgelopen weken wel erg fors. Geluiden in de markt over blauwtong spelen daar ongetwijfeld een rol in, wat het negatieve sentiment over de lage melkaanvoer een extra zetje geeft. Daarnaast blijven roomprijzen naar verhouding hoger dan die van boter, wat verwerkers niet motiveert om boter te produceren. De DCA-notering voor room tikte op een haar na de grens van €9.000 per ton aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden