Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Britten versnellen het toelaten van kweekvlees

Maandag 10:00 uur - Matthijs Bremer

De voedsel- en warenautoriteit van het Verenigd Koninkrijk (FSA) gaat het goedkeuringsproces voor kweekvlees en precisiefermentatie moderniseren. De vernieuwingen moeten het toelatingsproces versnellen. Daarmee keren de Britten zich tegen de lijn van de Europese Unie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag 19 september nam de FSA de beslissing de keuringsprocessen voor de innovatieve technieken te stroomlijnen. In de praktijk krijgt het Verenigd Koninkrijk een nieuwe publiek registratiesysteem. Binnen het huidige systeem neemt de stap die wordt vervangen tot een half jaar in beslag. Op het moment duurt het gehele toelatingsproces zo'n drie jaar. Daarnaast worden regels afgeschaft die nieuwe tests na enkele jaren verplichten. De hervorming moet begin 2025 worden doorgevoerd.

Tegen EU-lijn
De hervormingen staan haaks op de ontwikkelingen binnen de Europese Unie. Binnen de EU is een meerderheid van de landen vooralsnog niet enthousiast om de techniek toe te laten. Eind januari schreef meer dan de helft van de lidstaten een notitie aan de Europese Commissie om de goedkeuringsprocedures voor onbepaalde tijd neer te leggen. Eigenlijk zijn maar drie landen voor de toelating. Dat zijn Nederland, Duitsland en Denemarken. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd tot de technologie, net als GMO, streng gereguleerd of verboden wordt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden