Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europese cacaosector wil uitstel ontbossingswet

25 September 2024 - Alex Jurvillier

De cacaoprijzen veranderen al bijna twee weken relatief weinig in vergelijking met afgelopen maand. Daarnaast wordt in de markt vooruit gekeken welke cacaoprijs Ivoorkust vaststelt voor cacaotelers. De Europese ontbossingswet nadert, maar de Europese Cacao Associatie vraagt de Europese Commissie om uitstel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaoprijzen zochten afgelopen dagen na een relatief vlakke periode weer meer richting, daar New York iets meer opwaarts neigde dan Londen. De notering op de ICE-termijnmarkt van New York stond gisteren op $7.867 per ton, Londen noteerde £5.187 per ton.

Ontbossingswet
De naderende Europese ontbossingswet heeft ook zijn effect op het huidige sentiment in de markt. De Europese Cacao Associatie vraagt om uitstel van invoering bij de Europese Commissie. Het voorstel is om de invoering met zes maanden uit te stellen, vanaf 30 december 2024. Maar tot nu toe lijkt daar geen sprake van te zijn. Betrokkenen spreken hun zorgen uit, variërend van onduidelijkheid over de wetgeving of bijvoorbeeld vragen over interpretatie. De markt lijkt zich schrap te zetten voor een situatie waarin grote volumes cacao de grens niet meer overkomt.

Nog onbekende telersprijs Ivoorkust
Veder houdt de nog niet vastgestelde prijs voor cacaotelers in Ivoorkust is de gemoederen in de markt bezig. In Ghana is die prijs al wel bekend. Momenteel staat die prijs op 48.000 Ghanese cedi per ton (momenteel krap €2.750). Er zijn geruchten dat Ivoorkust een hogere prijs wil betalen dan het naburige Ghana. Beide landen kampen met cacao smokkel. Een hogere prijs helpt die smokkel mogelijk deels tegen te werken, zo is de gedachte. De cacaohandel in Ghana en Ivoorkust wordt sterk gereguleerd, waardoor cacaotelers op zoek gaan naar een hogere prijs in bijvoorbeeld naburige landen. En dat is het laatste wat de twee grootste producenten nodig hebben, daar de landen kampen met minder productie.

De laatste productieverwachting voor Ghana van de internationale cacao-organisatie ICCO voor het reeds gesloten cacaojaar 2023/24 is 450.000 ton. Ter vergelijking: van het cacaojaar eerder wordt de productie geschat op 654.000 ton. De productieverwachting van Ivoorkust, de grootste producent, staat nu op 1.740.000 ton voor cacaojaar 2023/24. Ter vergelijking: cacaojaar 2022/23 leverde naar schatting 2.241.000 ton cacao op.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden