Benedikt Knüttel/Südzucker

Nieuws Bedrijven

Winst Südzucker keldert in eerste helft boekjaar

Eergisteren 12:25 uur - Alex Jurvillier

Südzucker heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2024/25 (van maart t/m augustus) een omzet geboekt van €5,09 miljard. Dat is iets meer dan in dezelfde periode vorig jaar (€5,08 miljard). De nettowinst kelderde echter tot €161 miljoen, waar dat vorig jaar in het eerste halfjaar nog €409 miljoen was. Een daling van bijna 61%.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het foodconcern gaf na het eerste kwartaal al een winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal af en verwachtte een stevige daling van het resultaat door een belastingvrijstelling van Oekraïne en geopolitieke spanningen. Ook naar de toekomst toe blijft dit meespelen. De aanhoudende oorlog in Oekraïne blijft de toch al hoge volatiliteit op de verkoop- en inkoopmarkten verergeren, aldus Südzucker. De belastingvrije toegang van de EU voor landbouwimporten uit Oekraïne is nu wel beperkt in volume, maar blijft voor onzekerheid zorgen. Verder zijn de implicaties van de situatie in het Midden-Oosten moeilijk in te schatten.

De onderdelen suiker, zetmeel en Crop Energies presteerden minder goed, maar volgens een persbericht van de onderneming werd dit gecompenseerd door de segmenten fruit en speciale producten.

Suiker
Het suikersegment steeg fors in omzet, van €1,951 miljard naar €2,134 miljard dit halfjaar. Er werd een groter volume verkocht, wat de lagere prijzen in het tweede kwartaal van het boekjaar compenseerde. Die prijzen daalden als gevolg van dalende suikerprijzen binnen de Europese Unie en grotere exporten van de EU richting de wereldmarkt.

Het operationele resultaat van het suikersegment daalde echter in het eerste halfjaar naar €72 miljoen, van €380 miljoen vorig jaar. Dit als gevolg van stijgende productiekosten in de campagne van 2023 en de lagere prijzen in de EU in het tweede kwartaal.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden