Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Signalen dat cacaoaanbod weer stijgt

Gisteren 16:00 uur - Alex Jurvillier

Waar de cacaonotering van New York op de ICE-beurs voornamelijk zijwaarts beweegt in oktober, neigt Londen eerder opwaarts. Ivoorkust levert meer cacaobonen aan sinds de start van het seizoen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

New York noteerde gisteren $7.140 per ton, op 1 oktober was dat $7.039 per ton. Londen noteerde £5.448 per ton gisteren, maar £5.016 per ton op 1 oktober. Dat wil niet zeggen dat New York in oktober geen stijging heeft doorgemaakt, want de Amerikaanse notering steeg eerder naar bijna $8.000 per ton. Daarop volgde ook weer een correctie. 

Opvallend is de hoeveelheid aangeleverde cacaobonen bij de havens, zoals ADM Investor Services rapporteerde over Ivoorkust. Veelal was die hoeveelheid onder het niveau van vorig jaar. Maar vanaf de start van het nieuwe seizoen, ligt dat niveau nu hoger. Vanaf 1 oktober zijn er 193.000 cacaobonen aangeleverd, wat veel hoger is dan de 170.000 cacaobonen van dezelfde periode vorig jaar. Dat kan een indicatie zijn van een ruimer aanbod, al moet die interpretatie met voorzichtigheid worden benaderd. ADM schreef op 21 oktober dat de komende 7 tot 10 dagen regen en onweersbuien worden verwacht, wat gunstig kan zijn voor de ontwikkeling van de cacao-oogst bij de top producent. 

Eerder werd bekend dat de Internationale Cacao Organisatie (ICCO) voor komend cacaoseizoen (2024/25) een productiegroei verwacht voor Ivoorkust, tot 2 miljoen ton cacaobonen, zo vertelde een vertegenwoordiger van de ICCO eerder aan Reuters. Ter vergelijking: eind augustus raamde de ICCO de productie van het reeds voorbije Ivoriaanse seizoen op 1,74 miljoen ton. Hoewel de opbrengstverwachting voor het huidige seizoen hoger is dan de opbrengst van vorig jaar, is deze wel fors lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar, dat op 2,2 miljoen lag.

Voor Ghana verwacht de ICCO komend seizoen niet dat de 500.000 ton zal worden overschreden. Illegale mijnbouw en plantenziekten drukken het aanbod. In augustus raamde de ICCO de Ghanese productie voor het afgelopen seizoen (2023/24) op 450.000 ton. Een stuk minder dan in cacaojaar 2022/23 (654.000 ton).

De Internationale Cacao Organisatie (ICCO) meldt in haar rapportage over september nog eens het bijzondere cacaojaar, met buitengewoon hoge cacaoprijzen. Sommige cacaoboeren hebben kunnen profiteren van de hogere prijzen, waar boeren in gereguleerde markten (lees Ivoorkust, Ghana) die kans mogelijkheid niet kregen, daar de telersprijs door de regulatoren werd vastgesteld. Die prijzen zijn voor het seizoen dat reeds gestart is wel fors verhoogd. Op 11 september startte het Ghanese 2024/25 seizoen, voor Ivoorkust vond de opening op 1 oktober plaats.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden