Shutterstock

Nieuws FAO Food Index

Wereldvoedselprijzen blijven maar oplopen

Vrijdag 14:30 uur - Alex Jurvillier

De Wereldvoedselorganisatie FAO rapporteert over een gestegen voedselprijsindex in de maand november. Daarmee steeg de index naar het hoogste punt in 19 maanden. Het waren vooral de eetbare oliën die de voedselindex stuwden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

FAO schrijft dat de 127.5 punten voor de index van november 0,5% hoger ligt dan die van oktober. Dat is het hoogste punt sinds april 2023. Er wordt gewezen naar hogere prijzen voor zuivel en plantaardige olie. De prijzen voor vlees, graan en suiker daalden minder hard, waardoor de voedselprijsindex al met al steeg.

Plantaardige oliën
De index voor plantaardige oliën steeg naar gemiddeld 164,1 punten in november, een stijging van 7,5% maand op maand. Dat is het hoogste niveau sinds juli 2022. Zo waren er hogere prijzen voor palm-, koolzaad-, soja-, en zonnebloemolie, aldus FAO. De palmolieprijzen zijn gestuwd voor de zesde maand op rij, als gevolg van zorgen over een lager dan verwachte wereldproductie. FAO wijst naar robuuste regenval in Zuidoost Azië. De sojaolieprijzen stegen ook door een sterke vraag. Tegelijkertijd stegen koolzaad- en zonnebloemolie in prijs.

Suiker
De FAO suikerprijsindex daalde naar 126,4 punten in november, wat een daling betreft van 2,4% maand op maand en 21,7% jaar op jaar. De daling in november zou volgens FAO zijn ondersteund door de start van het verwerkingsseizoen in India en Thailand en getemperde zorgen over de oogst van Brazilië volgend jaar. Regenval zou in november het oogsten in Brazilië hebben bemoeilijkt. Dat heeft tegelijkertijd vocht in de grond gebracht, waar Brazilië hard naar op zoek was. Ook wijst FAO naar de zwakkere Braziliaanse real tegenover de Amerikaanse dollar, en lagere prijzen voor ruwe olie, waardoor de wereldsuikerprijzen al met al daalden.

Graan
De graanprijsindex daalde naar 111,4 punten in november, een daling van 2,7% maand op maand en 8% lager dan een jaar geleden. FAO wijst over de dalende tarweprijzen naar de toegenomen aanvoer in het zuidelijk halfrond en betere oogstcondities voor de oogst van 2025 bij sommige belangrijke exporterende landen in het noordelijk halfrond. Ook zou er een zwakkere vraag zijn internationaal.

Zuivel
De FAO zuivelprijsindex steeg naar 139,9 punten in november, een stijging van 0,6% maand op maand en 20,1% jaar op jaar. Melkpoederprijzen stegen, schrijft FAO, voornamelijk volle melkpoeder. De boterprijzen stegen voor de veertiende maand bij sterke (inter)nationale vraag bij krappe voorraden in voornamelijk West-Europa. Kaasprijzen stegen ook.

Vlees
De vleesprijsindex van FAO daalde naar 118,1 punten in november, 0,8% lager maand op maand. De daling zou voornamelijk komen door lagere internationale varkensvleesprijzen, die daalden voor de vijfde maand op rij schrijft FAO. Dit zou komen door lagere Europese prijzen, die op hun beurt voldoende aanbod en een zwakkere vraag reflecteren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden