De lage gasvoorraden zorgen al weken voor hoge prijzen. Na de winter gaan de prijzen weer dalen, zo verwacht ABN Amro. Voor de prijzen van elektriciteit verwacht de bank in het rapport 'De Stand van Food' een vergelijkbaar patroon. De gestegen prijzen hebben grote gevolgen voor ondernemers in de foodsector. Zo is voor de verwerking van aardappelen of brood energie nodig om machines en apparatuur aan te drijven of koelen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de voedingsindustrie afgelopen jaar 77,8 petajoule aan energie. Dat is ongeveer 3% van de totale Nederlandse energieconsumptie. Het merendeel van de energieconsumptie bestaat uit aardgas. Vorig jaar verbruikte de voedingsmiddelenindustrie 55,4 petajoule aan gas.
Stevig verbruik van energie is inherent aan de voedingsmiddelenindustrie. Hoewel de afgelopen jaren wel is geïnvesteerd in duurzame alternatieven en energiezuinige oplossingen, is het verbruik nog altijd relatief hoog ten opzichte van andere sectoren. Dit zorgt ervoor dat de sector relatief hard geraakt wordt door de hoge energieprijzen. Vooral de meelindustrie heeft een hoge energierekening. Daarna volgt de aardappelindustrie, waar veel energie voor de verwerking nodig is.
Bedrijven die hun energietarief voor lange tijd hebben vastgelegd, hebben op korte termijn relatief weinig last van de prijsstijgingen. Toch krijgen ook de meeste van deze ondernemingen te maken met hogere kosten, omdat het gebruikelijk is slechts een deel van de tarieven vast te zetten om enige flexibiliteit in de bedrijfsvoering te houden. Om diezelfde reden is de duur van vaste contracten meestal niet langer dan enkele maanden. Dat maakt dat de meeste grootverbruikers de prijsstijgingen toch zeker in het voorjaar van 2022 voor de kiezen krijgen.
Voedselprijsindex FAO op hoogste niveau
Naast een hogere energierekening hebben bedrijven in de foodsector te maken met hogere inkoopkosten. Agrarische producten zijn de afgelopen maanden in prijs gestegen. In oktober steeg de voedselprijsindex met 31% ten opzichte van oktober vorig jaar en staat nu op het hoogste punt sinds juli 2011.
Plantaardige oliën zijn het sterkst in prijs gestegen, wat komt door een lager aanbod van soja- en palmolie. Dit bij een gestegen vraag. Ook de prijs voor zonnebloemolie is gestegen. Prijzen van vlees namen jaar op jaar toe, maar zijn maand op maand dalende. Belangrijkste oorzaak is de lagere vraag uit China. De suikerprijs is hoog omdat voedingsmiddelenproducenten moeten concurreren met brandstofproducenten. Met de hoge brandstofprijzen van dit moment is het voor boeren aantrekkelijker om suikerriet te verkopen aan de ethanolindustrie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.