De palmoliesector maakt flinke stappen als het gaat om het thema 'duurzaamheid'. De hoeveelheid in Nederland verwerkte gecertificeerd duurzame palmolie steeg de afgelopen tien jaar van 10% naar 90%. Dat blijkt uit cijfers van de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil.
Afgelopen jaar was 90% van de palmolie die in Nederland verwerkt werd, gecertificeerd duurzaam te noemen. Tien jaar eerder lag dat percentage nog op 10%. Kortom: er zijn flinke stappen gezet. Dit blijkt uit een nieuw rapport van 'Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil'. Nederland verwerkt palmolie vooral voor de voedingsmiddelenindustrie, al verdwijnt een gedeelte ook richting de diervoederindustrie.
Doorvoerland
Nederland importeerde vorig jaar 2,9 miljoen ton palmolie. Het overgrote deel daarvan werd doorgevoerd naar omringende landen. De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie verbruikte afgelopen jaar 239.000 ton palmolie voor de binnenlandse én buitenlandse markt. Palmolie wordt onder meer ingezet voor diverse cosmetische producten. De diervoederindustrie in ons land gebruikte 83.000 ton van het totaal.
Een grote groep Nederlandse importeurs, van grondstoffen die buiten de Europese Unie worden geteeld, kiest vaker voor producenten die voldoen aan diverse duurzaamheidsstandaarden. Dat bleek eerder al uit cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving. Nederland is voor grondstoffen als palmolie en soja afhankelijk van import. Dat is meer en meer een uitdaging, want de prijzen stijgen in rap tempo. Palmolie sloot donderdag 11 november op 5.380 Maleise ringgit per ton. Omgerekend naar euro's gaat het om een bedrag van €1.108 per ton.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.