Shutterstock

Achtergrond Eiwitgewassen

Deze landen produceren de meeste eiwitgewassen

29 November 2021 - Kimberly Bakker

De teelt van eiwitgewassen is steeds meer in trek. Niet vreemd, met het oog op de eiwittransitie die gaande is. Maar welk land in Europa teelt eigenlijk de meeste soja? En waar is de teelt van bijvoorbeeld veldbonen of erwten het grootste? Statistiekbureau Eurostat zette het recentelijk op een rijtje.

Soja heeft zich in enkele jaren ontwikkeld tot het meest bekende eiwitgewas. De teelt ervan is vooral in Italië populair, waar het areaal uitkomt op iets meer dan 250.000 hectare. Al is het wel duidelijk een vermindering ten opzichte van voorgaande seizoenen. Dat blijkt uit recente cijfers van statistiekbureau Eurostat over de teelt van eiwitgewassen in Europa. Daarna volgt Servië, met een areaal van 230.000 hectare. Opvallend is dat de teelt juist daar toeneemt. Gunstige marktprijzen en een veranderend consumptiepatroon liggen aan die groei ten grondslag, stelde Agroberichten Buitenland eerder. Vorig jaar realiseerde het Oost-Europese land een hectare-opbrengst van 3,17 ton per hectare. Dat is nog wel fors minder dan in Italië, waar 3,93 ton van één hectare wordt gehaald.

In Frankrijk is de teelt van soja ook duidelijk in opkomst. Afgelopen jaar kwam het areaal uit rond de 180.000 hectare. Dat was vijf jaar eerder nog 125.000 hectare. Hongarije is – met ongeveer 60.000 hectare – ook een grote producent van soja te noemen. Afgelopen jaar haalde het 2,90 ton van één hectare. Nederland doet niet mee. Cijfers van Eurostat tonen aan dat afgelopen jaar in ons land geen soja werd geteeld. Een jaar eerder besloeg het areaal 480 hectare. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het over 132 hectare in 2020. Hoe dan ook een flinke achteruitgang. Niet per se verbazingwekkend, want ons klimaat is niet heel geschikt voor de teelt van soja.

Verenigd Koninkrijk zet in op bonen
Kijken we dan naar de teelt van veldbonen in Europa, dan steekt het Verenigd Koninkrijk er met kop en schouders bovenuit. Het areaal besloeg afgelopen jaar ongeveer 190.000 hectare. Een stevige plus met het jaar ervoor, toen ongeveer 135.000 hectare ingezaaid werd met veldbonen. De beweging is niet verrassend, gezien de Britse regering vol inzet op de teelt van eiwitgewassen als veldbonen, lupine en linzen. De afgelopen vijf jaar is de omzet van plantaardige alternatieven meer dan verviervoudigd. Het land is binnen Europa de op een na grootste markt voor plantaardige voedingsmiddelen, na Duitsland.

Frankrijk en Litouwen staan op plek twee en drie. Franse boeren teelden afgelopen jaar op zo'n 75.000 hectare veldbonen en in Litouwen besloeg het areaal ongeveer 55.000 hectare. In beide landen is het areaal afgelopen jaar enigszins stabiel gebleven. Nederland doet wederom niet mee in de top-10, maar zet wel meer in op de teelt van veldbonen. Het is het belangrijkste eiwitgewas. Afgelopen jaar kwam het areaal uit op 3.450 hectare. Dat was twee jaar eerder nog 2.000 hectare. Een groei is dus zeker zichtbaar.

Frankrijk teelt meeste erwten
Kijken we dan tenslotte nog naar de teelt van erwten, dan voert Frankrijk de lijst aan. Afgelopen jaar kwam het areaal uit rond de 230.000 hectare. Net als in het Verenigd Koninkrijk, stuurt de overheid de transitie naar de teelt van eiwitgewassen aan. Het doel is het areaal plantaardige eiwitgewassen tegen 2022 met 40% te verhogen. Tegen 2030 moet het areaal verdubbeld zijn tot 8% van het totale landbouwareaal, ofwel 2 miljoen hectare aan eiwitgewassen. De regering heeft daar €100 miljoen voor uitgetrokken. Dit alles moet ervoor zorgen dat het land niet afhankelijk wordt van import.

Spanje produceert eveneens veel erwten. Vorig jaar kwam het areaal uit op ongeveer 125.000 hectare. Al is dat fors minder dan in voorgaande seizoenen. In de twee jaar hiervoor werden erwten op respectievelijk 140.000 hectare en 145.000 hectare geteeld. Roemenië staat op plek drie, met een areaal van 95.000 hectare. Duitsland staat op plek vier, met een areaal van 80.000 hectare. Dat areaal is al vijf jaar redelijk stabiel. Eurostat geeft aan dat in Nederland geen of zeer weinig erwten worden geteeld. Hier liggen voor agrarisch ondernemers dus nog kansen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Grondstoffen

Wasde deelt gevoelige klap uit op sojamarkt

Nieuws Grondstoffen

Fikse beursdaling laat ook granen niet koud

Analyse Grondstoffen

Voorraden houden graanprijzen onder druk

Marktupdate Grondstoffen

Wasde is bearish voor maïs en tarwe in de VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden