Shutterstock

Analyse Olie

De rol van olie is nog lang niet uitgespeeld

10 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Na een scherpe daling is de notering van Brent-olie nu aan een herstel begonnen. Krijgt de OPEC gelijk met het besluit om vast te houden aan de productiequota? Ook benadrukt de industrie opnieuw de grote rol die zij hebben in de wereldwijde energievoorziening.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor Brent-olie zit weer in de lift. Op vrijdag 3 december sloot de notering op $70,14 per vat, om vervolgens in de eerste helft van de week te stijgen naar $75,92 per vat op woensdag 8 december. Daar is de opmars voorlopig gestuit. Vrijdag 10 december staat de notering op namelijk op $75,19 per vat.

Twee oorzaken
Voor het herstel zijn volgens analisten twee oorzaken. De schrikreactie op de omikronvariant van het coronavirus was - achteraf gezien - overtrokken. Door het nieuws dat een derde vaccinatie waarschijnlijk goed beschermt tegen de nieuwe variant, ebde de angst voor het opnieuw stilvallen van de wereldeconomie een beetje weg. De tweede reden heeft niet direct met olie te maken, maar met de verwachtingen voor de koers van de dollar. Het U.S. bureau of labor statistics (ofwel; het bureau voor arbeidsstatistieken in de Verenigde Staten) heeft vrijdag 10 december het inflatiecijfer voor de maand november bekendgemaakt.

Door diverse analisten werd rekening gehouden met een hogere inflatie. De gevolgen daarvan zijn waarschijnlijk eerder deze week al deels in de prijs van Brent-olie verwerkt. De inflatie komt uit op 6,8%. Dat is in lijn met waar de markt op rekende, al is dit wel het hoogste niveau sinds juni 1982 en de negende maand op rij boven de doelstelling van 2% van de Amerikaanse Centrale Bank (Federal Reserve).

De wereld draait op olie
Deze week werd in de Amerikaanse plaats Houston het Wereld Oliecongres georganiseerd. Daar werd door kopstukken uit de olie-industrie aandacht gevraagd voor de (in elk geval voorlopig) onmisbare rol van olie en gas in de energievoorziening. "Op onze producten draait de wereld", zei Chevron CEO Mike Wirth. Daarmee verwoorde hij de stemming op het congres. Amin Nasser, de CEO van de Saoedische oliemaatschappij Aramco, zei: "Ik snap dat het moeilijk is publiekelijk toe te geven dat olie en gas een significante rol spelen tijdens de energietransitie. Maar deze realiteit onder ogen zien, is veel makkelijker dan energieonzekerheid, ongebreidelde inflatie en sociale onlusten. Dit gezien de prijzen ondragelijk hoog worden naarmate de klimaatplannen uitgerold worden."

Het Wereld Oliecongres is natuurlijk een feestje van, voor en door de olie-industrie en deze uitlatingen vallen dan ook in de categorie 'preken voor eigen parochie'. Toch wordt is er een kern van waarheid. Het veranderen van het energiesysteem kan, maar wees daarbij wel bewust van de gevolgen van de keuzes die gemaakt worden.

Diesel is duurder geworden
De dieselprijs houdt deze week gelijke tred met de olieprijs. Op maandag 6 december stond de prijs op €114,96 per 100 liter. Deze notering is gestegen tot €117,85 per 100 liter op vrijdag 10 december. De Nederlandse dieselprijs staat daarmee in de top van Europa. In de discussie rond het nieuwe GLB (het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid), het verdienvermogen van de agrarische sector en een gelijk speelveld in de Europese Unie is er weinig aandacht voor de grote verschillen in de kosten voor brandstof. Dit terwijl zeker bij bepaalde (intensieve) teelten - vooral in een droog jaar als veel wordt beregend - een flink hap uit het saldo neemt.

De uitgangspositie binnen de Europese Unie enigszins gelijk trekken, zou redelijk gemakkelijk moeten zijn. Dit omdat een groot gedeelte van de prijs voor diesel uit belastingen in accijnzen bestaat.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden