Meer dan 90% van de slagerijen in Spanje wordt momenteel geconfronteerd met fors hogere kosten voor elektriciteit, berekent Carnimad voor tijdens de conferentie 'energie-efficiëntie in de handel'. Die bijeenkomst werd georganiseerd met het oog op de stijgende energiekosten in de Spaanse vleessector, waardoor verschillende slageren de deuren al hebben moeten sluiten.
Van alle slagerijen in Spanje ziet 94% een forse stijging van de elektriciteitsrekening. Afgelopen twaalf maanden ging die rekening volgens Carnimad met maar liefst 300% omhoog. Daarom moet bijna elke ondernemer in de sector actief op zoek naar nieuwe manieren om kosten te verlagen. "Het probleem is dat veel bedrijven machines gebruiken die – omwille van de voedselveiligheid – de hele dag moeten draaien." Een genoemd alternatief is het vergroten van het gebruik van hernieuwbare energie onder slagerijen. Dit verlaagt de energiekosten het meeste.
Het probleem is echter dat de investeringscapaciteit op het moment zeer laag is. Dat heeft tot gevolg dat veel Spaanse slagerijen de deuren al hebben moeten sluiten. "We adviseren nu vooral te investeren in ledverlichting. Zo kunnen kosten worden bespaard, die worden gegenereerd met de traditionele elektrische systemen. Die systemen produceren meer warmte en dat 'te veel' moet worden gecompenseerd met airconditioning."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.