Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs omlaag door warmer weer

Eergisteren 09:45 uur - Matthijs Bremer

Gunstiger weer en een goede toevoer uit Noorwegen zorgen ervoor dat gasprijs flink afnam. Terwijl de gasprijs aanzienlijk daalt, blijft de prijs van stroom deze week aan de hoge kant. Daarbij zijn er bij elektriciteit weinig uitschieters naar boven of beneden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs heeft een duidelijke stap naar beneden gezet. Woensdag 11 september stond de gasprijs op het hoogste punt van de week, op een niveau van €36,14 per megawattuur. Op maandag 16 september was de prijs weer gedaald tot €34,15.

De voornaamste reden voor de lagere gasprijs is de voorspelling dat het de komende tijd weer wat warmer wordt. Afgelopen week was het net wat kouder met in Nederland 's nachts soms temperaturen van rond de 10 graden, waardoor de verwarmingen her en der aangingen. Volgende week wordt het echter weer warmer. De verwachting is dat de temperaturen in de middag toenemen tot rond de 24 graden. Daardoor neemt het verbruik voorlopig af. De warmere weersverwachtingen gelden voor heel Noordwest-Europa.

Daarnaast is het aanbod uit Noorwegen redelijk sterk. De productie is al weken stabiel en de kleine verstoringen die plaatsvonden blijken de laatste weken keer op keer een storm in een glas water. Dat geldt ook voor de stakingen aan de Gullfaks B- en C-velden. Die zorgden deze week naar alle waarschijnlijkheid voor een wat lagere output, al is inmiddels duidelijk dat de schade daarvan relatief beperkt blijft. De volumes gas die uit de velden gewonnen worden zijn relatief beperkt. Daarnaast is de verwachting dat de situatie vrijdag weer hersteld is. Ten slotte heeft Duitsland een contract met Noorwegen afgesloten voor 111 terawattuur per jaar. Dit is de grootste deal die Noorwegen sinds 1986 heeft gesloten. Dat is ongeveer gelijk aan een derde van de Duitse industriële vraag.

LNG-prijs blijft hoog
Een factor die een nog sterkere daling van de gasprijs afremt blijft de hoge prijs van LNG. Hoewel de temperaturen in het gebied inmiddels aanzienlijk gedaald zijn en de gasvraag in verband met de koeling fors lager is, blijven de prijzen in Azië hoog. Door de hittegolf zijn de Aziatische reserves aanzienlijk geslonken. Daardoor neemt de LNG-prijs een stuk minder snel af dan de Europese gasprijs. De prijs van LNG was op vrijdag 13 september $13,675 per MBTu. Dat is 5,8% minder dan op de top van de markt op 16 augustus. Die dag was de LNG-prijs $14,52. Toch is de gasprijs aanzienlijk hoger dan de rest van het jaar.

Elektriciteitsprijs stabiel
Net als de laatste twee weken is de elektriciteitsprijs over de week genomen vrij stabiel. Dat wil zeggen dat er weinig uitschieters naar zowel boven als beneden waren. Op donderdag 12 september was stroom het duurst. Die dag werd stroom voor €101,94 per megawattuur verhandeld. Zondag 15 september was de prijs van stroom het laagst, al bleef een aanzienlijke daling die in het weekend vrij gebruikelijk is uit. Die dag daalde de prijs tot €65,69.

Ongeveer de helft van alle elektriciteit werd door windmolens en zonnepanelen opgewekt. In totaal waren de twee gratis bronnen goed voor 56,4% van de energievraag. Als gevolg hiervan werd 34,2% van de elektriciteit uit het relatief dure aardgas opgewekt. Tel daar de relatief hoge prijzen van vorige week bij op, en je hebt het recept voor een relatief hoge basisprijs voor energie. Dat de energieprijzen donderdag en in het weekend relatief hoog waren, komt door de verdeling van de hernieuwbare bronnen. Die dagen werd er amper windenergie opgewekt, waardoor de prijzen niet over de hele linie gedrukt werden.

Ondanks die paar windstille dagen verschuift de balans van de energie die uit hernieuwbare bronnen wordt opgewekt weer van zonne-energie naar windenergie. Het vermogen dat werd opgewekt door zonnepanelen is gedaald tot 25,4%. In de zomer topte het aandeel van zonnecollectoren ter vergelijking op bijna 44% van de totale vraag naar elektriciteit. Het totale vermogen van windturbines kwam op zijn hoogst op 34% uit.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden