Shutterstock

Analyse Olie

'Zwakke economie China en VS drukt olieprijs in 2025'

Eergisteren 08:00 uur - Linda van Eekeres

Olie kwam begin deze week, gevoed door geopolitieke spanningen, boven de $80 uit. Inmiddels is de prijs alweer een stuk gezakt. De markt kijkt nog wel gespannen naar een tegenaanval van Israël op Iran, waarbij olieraffinaderijen mogelijk in het vizier komen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week maandag (30 september) bedroeg de Brent-olieprijs $71,77 per vat. Daarna voerde Iran een luchtoffensief op Israël uit om de aanvallen van dat land op de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah in Libanon te vergelden, en liet de olieprijs een stijgende lijn zien. Op 7 oktober brak olie door de grens van $80 per vat. Dat was sinds 26 augustus niet meer gebeurd. Sindsdien heeft de Brent-benchmark echter weer de weg omlaag ingezet. Op moment van schrijven (woensdagmiddag 9 oktober) staat deze op $77,69.

Vrijdag 4 oktober drong de Amerikaanse president Biden er in een persconferentie bij Israël op aan 'alternatieven' te zoeken voor het bombarderen van olie-installaties als vergelding voor de tweehonderd raketten die Teheran op Israël heeft afgevuurd. Dit volgde op eerdere opmerkingen van hem dat Israël een aanval op Iraanse olie-installaties overwoog, wat de olieprijs een extra injectie gaf.

Vooralsnog is een wraakactie op Iran uitgebleven en de oliemarkt is wat tot rust gekomen, al lijkt het niet de vraag óf er eerdaags een groot tegenoffensief komt, maar wanneer. Anderzijds zijn er voorzichtig positieve signalen. Zo heeft een Hezbollah-leider gezegd gesprekken over een staakt-het-vuren met Israël die onder leiding van Libanon worden gevoerd, te steunen.

Amerikaanse olievoorraad gestegen
Gebrek aan vraag door de zwakker dan verwachte economie van zowel de VS als China houdt de olieprijs desondanks relatief laag. Dinsdag (8 oktober) bleek uit het wekelijks rapport van het America Petroleum Institute (API) dat de Amerikaanse olievoorraad met 11 miljoen vaten is gestegen en daarmee veel groter is geworden dan verwacht. 

De US Energy Information Administration (EIA) heeft vanwege een lagere groei van de vraag naar olie de prognose voor de gemiddelde Brent-olieprijs in 2025 met $7 naar beneden bijgesteld naar $78 per vat. Daarmee is de verwachte olieprijs volgend jaar lager dan dit jaar, want voor 2024 wordt de gemiddelde prijs op $81 per barrel geschat. In 2023 was dit $82 per vat en in 2022 $101. Bij de prognose voor 2025 wordt er wel van uitgegaan dat de OPEC+ zoals aangekondigd medio 2025 de olieproductie opschroeft.  

Dieselprijs
De dieselprijs stijgt verder. Van €120,69 per 100 liter vorige week naar €123,25 per 100 liter.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden