Met Donald Trump in het Witte Huis is het onduidelijk welke koers olie gaat volgen. Hij beloofde tijdens zijn campagne de nationale productie op te voeren, maar sancties tegen Iran en dreigende handelsoorlogen kunnen de prijs in de toekomst ook omhoog duwen. Vooralsnog daalde olie in prijs nadat bekend werd dat Trump weer president wordt.
Brent-olie zat vanaf vorige week dinsdag (29 oktober), toen de brandstof $71,21 noteerde, weer in de lift. Gisteren (5 november) stond $75,53 op het bord. Nadat duidelijk werd dat Donald Trump terug zal keren in het Witte Huis boog de koers af naar beneden. Op moment van schrijven (woensdagmiddag 6 november) is de Brent-prijs $74,36.
Voor de Amerikaanse olie-industrie zit er een positieve kant aan de verkiezing van Trump als president. Want waar Harris wilde inzetten op hernieuwbare energie gaat Trump vol voor fossiele brandstof. "We will drill, baby, drill", zei Trump tijdens zijn campagne (daarbij leentjebuur spelend bij een Republikeinse campagne uit 2008).
De aandelen van verschillende Amerikaanse oliemaatschappijen zoals Exxon Mobil staan vandaag in de plus. De CEO van het bedrijf, Darren Woods, zei overigens onlangs dat de Amerikaanse olieproductie niet puur vanwege het feit dat Trump in het Witte Huis zou zitten, opgevoerd wordt. Economische omstandigheden en de vraag blijven de boventoon voeren.
Volgens analisten heeft de lagere olieprijs ook alles te maken met de sterke dollar die olie duur maakt voor andere landen. Met het claimen van de overwinning door Trump is de dollar (verder) in waarde gestegen.
Midden-Oosten hoog op prioriteitenlijstje
Zowel Trump als Harris hebben in hun campagne aangegeven het conflict in het Midden-Oosten te willen oplossen. Als het tot vrede zou komen, zou dat ook kunnen betekenen dat olietankers (en de rest van de scheepvaart) geen risico meer lopen te worden bestookt in de Rode Zee door Houthi's in Jemen, die door Iran gesteund worden. Veel olietankers mijden nu het Suezkanaal waar normaliter 10% van de olie die over zee wordt vervoerd passeert. Het omvaren via Koop de Goede Hoop kost momenteel veel tijd en geld.
Verschillende analisten hebben er echter ook voor gewaarschuwd dat als Trump wint dat de olieprijzen een zet kan geven. In zijn tweede termijn gaat Trump naar verwachting stevige sancties op Iran invoeren die de oliesector van dat land gaan raken. Aan de andere kant kunnen handelsoorlogen de vraag naar olie negatief beïnvloeden, wat de prijs juist kan drukken.
OPEC verlengt productiebeperkingen met maand
De OPEC kwam afgelopen zondag (3 november) met het bericht naar buiten dat de productiebeperkingen van 2,2 miljoen vaten per dag met een maand verlengd worden tot het eind van december. Het gaat dan om de OPEC-landen Saudi-Arabië, Rusland, Irak, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Kazachstan, Algerije en Oman. De verlening van de productiebeperking lag al in de lijn der verwachting vanwege de lage vraag en dito prijs. De Chinese economie lijkt zich nog niet te herstellen en verschillende organisaties hebben de vraagprognoses voor komend jaar naar beneden bijgesteld. Vanuit dat oogpunt is het eerder opmerkelijk dat er deze keer maar voor één maand verlenging is gekozen.
Dieselprijs
De dieselprijs stond vorige week op €119,43 per 100 liter, maar dat is nu €122,53 per 100 liter.