Het nieuwe kabinet wil graag dat de btw op groenten en fruit in Nederland naar 0% wordt verlaagd. Dit is in lijn met de wens van de Europese ministers van Financiën. Nu blijkt echter dat de transitie naar een btw-vrijstelling nog jaren kan duren. Een aanpassing doorvoeren in de ICT-systemen van de Belastingdienst blijkt namelijk veel tijd te kosten.
In het regeerakkoord is inmiddels een streep gehaald door 'een snelle invoer van de btw-verlaging op groenten en fruit'. Betrokkenen bij de formatie vertellen aan De Telegraaf dat dit het gevolg is van een gesprek met de Belastingdienst. De ICT-systemen van de fiscus liggen hieraan ten grondslag. In 2019 werd het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. "Na een grote verandering als deze heeft het systeem een aantal jaar nodig voordat opnieuw grote veranderingen kunnen worden doorgevoerd", aldus De Telegraaf.
De situatie moet voor Kamerleden niet als heel grote verrassing komen. De staatssecretarissen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Financiën stelden eerder al dat het onmogelijk is een tarief van 0% te hanteren. "Het IT-aangiftesysteem van de Belastingdienst is op dit moment nog te beperkt om een nieuw btw-tarief te introduceren, naast de bestaande tarieven van 21% en 9%. Als producenten worden ingedeeld in verschillende btw-tarieven, dan ontstaan bovendien afbakeningsproblemen."
Lastige situatie
Die laatste opmerking speelt ook vandaag de dag weer een rol. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën geeft bij De Telegraaf aan dat daarom eerst goed gedefinieerd moet worden wat wel en wat niet onder de categorie 'groente en fruit' valt. Voormalig D66-voorzitter Alexander Pechtold had in het verleden een mooi voorbeeld om dit te illustreren: "Neem een pizza quattro stagioni. Daar zit van alles op. Hoe ga je dat bereken? Dat is een ramp."
Ook Rabobank stelt die vraag, maar dan nu. "Gaat een hamburgerketen bij de plakjes tomaat en komkommer apart in rekening brengen om een halve cent omzetbelasting te besparen? Betalen we straks €2,56 voor anderhalve kilo Elstar appelen of blijft het €2,79, maar wordt het een zak van 1,64 kilo?" De bank vraagt zich daarom af of dit de meest efficiënte manier is om Nederlanders gezonder te laten eten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.