Shutterstock

Nieuws Financieel

Voeding doet inflatie verder oplopen in oktober

8 November 2022 - Redactie Foodbusiness

De inflatie over oktober van dit jaar komt in Nederland uit op 14,3%, volgens de berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een tikje lager dan de 14,5% over september. De prijzen van consumentengoederen en -diensten zijn afgelopen maand ook verder opgelopen zonder de grote aanjagers energie en brandstoffen. Vooral voeding zorgde voor een verhogend effect.

De prijsontwikkeling van energie had vorige maand neerwaarts effect op de inflatie, geeft CBS aan. Dit vloeit met name voort uit de gedaalde gasprijzen, terwijl ook de brandstoffen goedkoper zijn geworden. Energie en brandstoffen nemen nog wel een groot deel van de geldontwaarding voor hun rekening. Zonder deze twee categorieën komt de inflatie in oktober uit op 6,9% ten opzichte van oktober 2021. Dat is hoger dan de prijsstijging op jaarbasis van 6,5% over september. Het CBS berekent de inflatie in Nederland volgens de consumentenprijsindex (CPI). Deze index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. 

Bron: CBS

Prijzen voeding nemen verder toe
Het CBS onderzoekt wel een nieuwe methode voor het berekenen van de inflatie, omdat de prijsontwikkeling van energie wordt gemeten op basis van nieuwe contracten. Veel huishoudens hebben echter een bestaand contract voor gas en elektriciteit. Prijzen van voedingsmiddelen namen verder toe in oktober. Voeding was 14% duurder dan in oktober 2021. In september was de prijsstijging op jaarbasis 12,8%. Deze stijging kwam met name door brood, granen en zuivel. Ook kleding had een verhogend effect op de inflatie. Kleding was in oktober 9,4% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In september was dit 8%.

Bron: CBS

Inflatie eurozone blijft stijgen
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). De inflatie volgens de HICP-berekening over oktober komt uit op 16,8%. In september was dat 17,1%. De inflatie in de eurozone nam toe van 9,9% in september naar 10,7% in oktober. Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Financieel

Voedselinflatie loopt laatste maanden weer op

FB TV Rente met Edin Mujagić

Lichtpuntje in langjarige rente voor de foodbusiness

Opinie Han de Jong

Inflatie eurozone voor het eerst in drie jaar onder doel

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden