In meer dan 10 jaar is het niet voorgekomen dat voedselprijzen wereldwijd zo hard stegen als in de maand mei. En dat terwijl de graanproductie op recordhoogte staat. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vandaag (vrijdag 4 juni). De voedselprijsindex was in mei 4,8% hoger dan in april en 39,7% hoger dan in mei vorig jaar. Het is de hoogste waarde sinds september 2011 en slechts 7,6% onder de hoogste waarde ooit. De stijging komt vooral doordat plantaardige oliën, suiker en granen duurder zijn geworden.
De FAO-prijsindex voor granen steeg sinds april 6,0%, aangevoerd door de internationale maïsprijzen. De maïsprijzen hebben echter eind mei een daling ingezet, vooral door verbeterde productievooruitzichten in de VS. De internationale tarweprijzen lieten ook een daling zien aan het eind van de maand, maar lagen in mei gemiddeld 6,8% hoger dan in april, terwijl de internationale rijstnoteringen stabiel bleven.
De FAO-prijsindex voor plantaardige olie steeg in mei met 7,8 %. Vooral palm-, soja- en koolzaadolie werd duurder. De palmolieprijzen stegen als gevolg van de trage productiegroei in Zuidoost-Aziatische landen, terwijl vooruitzichten op een robuuste wereldwijde vraag, vooral vanuit de biodieselsector, de sojaolieprijzen deden stijgen.
Suiker steeg afgelopen maand 6,8% in prijs, vooral door vertragingen bij de oogst en minder opbrengst in de grootste suikerexporteur Brazilië. India had een groot exportvolume waardoor de prijsstijging afzwakte.
Importaankopen van China
De vleesprijzen stegen met 2,2% vanaf april. Alle vleessoorten zaten in de lift door meer importaankopen door China. Ook was er in de belangrijkste productielanden zelf meer vraag naar pluimvee- en varkensvlees.
De zuivelprijsindex van de FAO steeg deze maand met 1,8%. De prijs zat gemiddeld 28% boven het niveau van een jaar geleden. Er was flink meer importvraag naar magere en volle melkpoeder. De boterprijzen daalden voor het eerst in bijna een jaar door een groter exportaanbod vanuit Nieuw-Zeeland.
Graanvoorraad neemt toe, maar gebruik nog meer
Ook werd er een 'Cereal Supply and Demand Brief' gepubliceerd. Naar verwachting neemt het graangebruik toe met de toename van de wereldbevolking. Ook wordt er verwacht dat er meer tarwe voor veevoer wordt gebruikt. FAO verwacht dat het wereldwijde graangebruik in 2021/22 1,7 procent toeneemt tot 2.826 miljoen ton.
Op basis daarvan wordt verwacht dat de wereldgraanvoorraden in 2021/22 met 0,3 procent toenemen tot 811 miljoen ton. Dat maakt een eind aan drie opeenvolgende jaren van daling, maar de wereldwijde 'stocks-to-use- ratio' zal naar verwachting verder dalen tot 28,1%. De graanhandel in 2020/21 groeit naar verwachting 6,3% tot een piekniveau van 468 miljoen ton. De eerste verwachting die de FAO doet voor de wereldhandel in granen in het nieuwe seizoen 2021/22 is een stijging van slechts 0,3% ten opzichte van 2020/21.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.