Stokbrood. Dit Franse brood wordt in Nederland graag genuttigd om het zomergevoel vast te houden. In een warme zomer wordt er vaak gebarbecuet, met de nodige stokbroden op tafel. Dat was deze zomer niet het geval, waardoor de verkoop van stokbrood wat minder liep dan andere jaren.
Normaliter vertoont de afzet van stokbrood in de periode mei tot september een stijgende lijn, geeft een grote fabrikant aan. Dan zakt de afzet even in, en in december schiet de verkoop van stokbrood weer omhoog met Sinterklaas, Kerstmis en oudejaarsdag in het vooruitzicht. Dan gaan veel consumenten grillen, fonduen of gourmetten, wat een positief effect op de stokbroodverkoop heeft. In Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk speelt dit effect eveneens een rol. Daar vindt stokbrood normaliter ook meer aftrek. Sommige broodfabrikanten anticiperen op de lagere verkoop van stokbroden, door grillachtige broden te verkopen door bijvoorbeeld olijven, pepperoni en uien toe te voegen. Hier is de consument ook mee te verleiden.
Stijgende grondstofprijzen baart zorgen
Wat de handel vooral zorgen baart momenteel, zijn de stijgende grondstofprijzen. Meel is erg duur, maar ook verpakkingskosten stijgen hard. De wereldmarkt verandert continu. Ook de gas- en elektriciteitsprijzen stijgen enorm, en dat voelen broodfabrikanten eveneens in hun portemonnee.
Tarwevoorraden krimpen
Dat de tarwevoorraden krimpen door tegenvallende oogsten in onder meer Canada, is slecht nieuws voor de broodprijzen. De meerjarige prijzen zijn hierdoor naar grote hoogten geduwd. In juli stond Canada nog in brand, wat zijn directe weerslag op de oogsten had. In de winter werd Rusland getroffen door een brute winter, met minder tarwe dat zijn weg naar Europa vond.
Baguette werelderfgoed
In Frankrijk vliegen de stokbroden over de toonbank. Per seconde worden daar 320 baguettes verkocht (10 miljard stuks per jaar). Bij elke maaltijd in Frankrijk staat er stokbrood op tafel. De echte Fransman doopt het in zijn koffie of thee, of eet het bij een glas wijn. De Franse president Macron wil van de baguette (letterlijk vertaald: stokje) werelderfgoed maken. "Een geweldig product van bloem, water, gist en zout, met een eigen geschiedenis en dat elke dag 's ochtends, 's middags en 's avonds gegeten wordt door de Fransen", aldus de voorzitter van de Franse bakkersbond tijdens een ontvangst bij president Macron op het Elysée. De Franse bakkers kwamen op het idee nadat Unesco de pizzaiolo, de Napolitaanse pizza, tot immaterieel erfgoed had uitgeroepen.
Niet uit Wenen
De mythe gaat rond dat de baguette rond 1830 uit Wenen kwam, maar dat blijkt niet waar. Het lange brood wordt weliswaar gebakken met stoom in de oven, een Weense techniek, maar daar blijft het ook bij. In de loop van de negentiende eeuw kwamen dunne, lange broden op in Parijs, onder allerlei namen als pain de fantaisie, flûte en ficelle (de extra dunne baguette). Pas rond de jaren twintig van de vorige eeuw kwam de benaming baguette, 'stokje', in zwang.