Shutterstock

Nieuws Plantaardige eiwitten

Erwteneiwit wordt in rap tempo duurder

29 September 2021 - Kimberly Bakker

Er is een tekort aan erwteneiwit voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen. Dat zal ervoor zorgen dat de prijzen van deze grondstof in rap tempo hoger worden, en uiteindelijk moet dit ook doorberekend worden aan consumenten. Dat meldt het Franse Roquette, de grootste producent van erwteneiwit ter wereld, deze week.

De markt voor alternatieve eiwitten is de laatste jaren enorm gestegen. Dat werd onlangs ook al duidelijk tijdens een webinar van Mintec. De reden? Consumenten willen gezonder en grote foodconcerns willen maar al te graag voorzien in die vraag. Concerns als PepsiCo, Nestlé en Archer Daniels Midland zijn volop in de plantaardige wereld gedoken. De gevolgen daarvan worden nu zichtbaar, want er is een tekort ontstaan aan erwteneiwit voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen.

De erwtenproductie kreeg dit seizoen tegenslag na tegenslag te verwerken. Canada, de grootste leverancier van erwten, kampt met ernstige droogte. Daardoor is de productie vanuit dat land zo'n 45% lager. Dat tekort heeft ertoe geleid dat de binnenlandse prijzen met 120% zijn gestegen. Ook in Frankrijk zit de oogst niet mee, als gevolg van natte weersomstandigheden. Roquette, dat onlangs de grootste erwtenfabriek ter wereld liet bouwen (met een capaciteit van 125.000 ton per jaar), verwacht dat deze hoge prijzen doorberekend moeten worden aan consumenten. Hoe hoog die prijsstijging gaat zijn, wil het niet zeggen.

Verdere stijging verwacht
Het is geen voorlopige trend, zo verwachten verschillende analisten. Bij onderzoeksbureau Grand View Reserach zeiden ze onlangs al dat de markt voor erwteneiwit met 12% per jaar zal stijgen, tot een waarde van $554,9 miljoen in 2028. Ook Tosin Jack van Mintec sprak van verdere groei. "Deze markt kan harder groeien dan de markt voor soja-eiwitten. Het staat met stipt op twee." Overigens wordt ook voor de andere plantaardige eiwitten een stijging verwacht in de prijs.

Meer weten over de markt van erwteneiwit en de prijzen? Komende week duikt Foodbusiness verder in deze markt van erwteneiwit.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Bedrijven

Povere oogsten bezorgen fabrikanten hoofdbrekens

Analyse Vlees & Eiwit

Eiwittransitie blijkt gebaat bij minder communicatie

Nieuws Grondstoffen

Bonen niet als grondstof eiwit zien maar als voedsel

Achtergrond Vlees & Eiwit

Steak en entrecote taboe bij Franse vleesvervanger

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden