Shutterstock

Achtergrond Honing

Oekraïense honingexport lijdt onder Europese quota

13 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

Oekraïne is de grootste leverancier van honing aan de Europese Unie. Vanwege de lage prijzen in het land wordt de binnenlandse markt verstoord. Dat maakt dat de Europese Unie een quotum heeft ingesteld op import vanuit Oekraïne. Exporteurs trekken zich daar echter weinig van aan. De quota zijn immers al negen keer overschreden.

De Europese Unie is de op één na grootste producent van honing ter wereld, met een gemiddelde productie over de afgelopen vijf jaar van zo'n 280.000 ton. Dat is 12% van de wereldwijde productie. Maar er is een daling zichtbaar. De productie kwam drie jaar geleden uit op 240.000 ton. Een jaar later was dat 231.000 ton. Volgens landbouworganisatie Copa-Cogeca is de honingproductie in Europa afgelopen jaren met 40% afgenomen. Dit terwijl de vraag goed tot stabiel blijft. Het betekent dat steeds meer honing geïmporteerd moet worden.

Het merendeel van die geïmporteerde honing komt uit Oekraïne. De hoge import uit dat land zorgt er echter voor dat de binnenlandse markt onder druk staat. Dat is niet alleen in Nederland het geval, maar ook in Duitsland, Frankrijk en België. Honing is schaars in Noordwest-Europese landen en dus duur (ook vanwege de hoge kwaliteitseisen). In Oekraïne liggen de prijzen laag en dus wordt steeds vaker gekozen voor product van mindere kwaliteit uit die landen.

Quota meermaals overschreden
Dat is ook zichtbaar in recente cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw; zeker 80% van de Europese import komt inmiddels vanuit Oekraïne. De invoering van Europese quota is de honingexporteurs in dat land dan ook een doorn in het oog. "De honingmarkt in Oekraïne is in grote mate afhankelijk geworden van toegang tot de Europese markt. De export overschreed de vastgestelde quota maar liefst negen keer", aldus Anastasia Danyliuk van de Vereniging voor Zaken en Handel.

Oekraïne mag volgens de regelgeving jaarlijks 5.600 ton honing naar de Europese Unie exporteren, zonder belastingregels. Afgelopen jaar werd echter 54.870 ton geëxporteerd. Fors meer dan het quotum dus. Ook in voorgaande jaren ligt de export veel hoger. Twee jaar terug werd bijvoorbeeld 45.000 ton honingproducten naar de Europese Unie geëxporteerd.

Nieuwe gesprekken voeren
Voor honingimport uit Mexico hanteert de Europese Unie ook een quotum, maar dan tot een hoeveelheid van 30.000 ton. Oekraïne vindt dat niet eerlijk en wil daarom opnieuw in gesprek met de hoge heren in Brussel. Copa-Cocega ziet daar niets in. "Deze praktijken moeten verboden worden. Er moet alleen nog in 'noodgevallen' tegen een veel lagere prijs mogen worden geïmporteerd vanuit Oost-Europa."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden