Shutterstock

Nieuws Pindaolie

China geeft boost aan markt voor pindaolie

22 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

China heeft de wereldwijde handel in pindaolie een boost gegeven. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van marktonderzoeksbureau IndexBox. Over de afgelopen tien jaar nam de importwaarde jaarlijks gemiddeld met 17,4% toe, tot een marktaandeel van 61%. Brazilië en Argentinië zijn de belangrijkste leveranciers.

De wereldwijde handel in pindaolie (of aardnotenolie) is over de afgelopen jaren sterk gestegen, tot een waarde van $671 miljoen in 2020. Kijken we naar concrete tonnen, dan is er afgelopen jaar 444.000 ton pindaolie verhandeld. Een stijging van 15% met het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van IndexBox. Niet alleen vorig jaar is een dikke plus zichtbaar, want over de periode van 2010 tot en met 2020 is een jaarlijks groeicijfer zichtbaar van gemiddeld 4,9%. De stijgende vraag vanuit de Aziatische grootmacht China is de drijvende kracht achter deze cijfers.

China is dominant
China is de dominante speler op de markt voor pindaolie. Het land heeft een aandeel van 61% in het wereldwijde importvolume en importeerde afgelopen jaar maar liefst 269.000 ton. De importwaarde steeg datzelfde jaar van $225 miljoen naar $433 miljoen. Ter vergelijking: tien jaar terug lag de exportwaarde nog op $87 miljoen. De jaarlijkse stijging bedraagt daarmee gemiddeld 17,4%. Brazilië en Argentinië zijn de belangrijkste leveranciers. Deze twee landen exporteerden over het afgelopen jaar respectievelijk 67.000 ton en 56.000 ton naar de wereldmarkt. Hoeveel daarvan naar China ging, is niet bekend.

Afghanistan is eveneens een grote importeur van pindaolie, met een volume van 43.000 ton. Italië volgt op een derde plek, met 39.000 ton. Opvallend is dat het laatstgenoemde land wel een hogere importwaarde noteert: $66 miljoen. Het is een plus van gemiddeld 2,6% over de afgelopen tien jaar. Een van de redenen dat Italië een hogere importwaarde noteert als Afghanistan is het feit dat de gemiddelde invoerprijs hoger lag in het land. Wereldwijd werd gemiddeld $1.509 per ton betaald, een stijging van 30% met een jaar eerder.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden