De wereldwijde markt voor palmolie, die gedomineerd wordt door Indonesië en Maleisië, is in de ban van overstromingen in dat laatstgenoemde land. Analisten vrezen dat het krappe aanbod zodoende nog krapper uitpakt. Met smart wordt dan ook gewacht op nieuwe cijfers van de Malaysian Palm Oil Board. Ondertussen stijgt de notering op de Mdex vrolijk verder.
Al sinds de derde week van december kampt Maleisië, 's werelds grootste producent van palmolie, met overstromingen. In eerste instantie werd hier niet heel heftig op gereageerd. Enigszins gelaten zelfs. Dit omdat de notering voor palmolie op de Mdex in de weken daarvoor flink gestegen was als gevolg van een fors hogere export vanuit Maleisië. Door de overstromingen zou dat exportcijfer weer genormaliseerd worden, aldus analisten. En dat uitte zich ook in de prijzen. Maandag 20 december sloot de notering op 4.758 Maleise ringgit per ton. Omgerekend naar euro's – bij de huidige wisselkoers – is dat ongeveer €1.008 per ton.
Inmiddels is de sfeer echter gekeerd. Zondag 2 januari was wederom sprake van overstromingen in Maleisië. Ditmaal werden zeven staten getroffen, allemaal zeer grote palmolieproducerende regio's. Onder handelaren zijn inmiddels behoorlijke zorgen over het aanbod ontstaan, dat al redelijk schaars was. De notering op de Mdex sloot maandag 3 januari op 5.258 Maleise ringgit per ton. Dat is omgerekend zo'n €1.113 per ton. Het is een plus van ongeveer 2,5% vergeleken met donderdag 30 december. In vergelijking tot een week eerder is een stijging van 3,5% zichtbaar. Het jaar wordt hiermee afgetrapt op een niveau dat bijna 35% hoger ligt dan vorig jaar.
Iets wat eveneens prijsopdrijvend werkt, is het tekort aan buitenlandse arbeidskrachten bij 's werelds grootste producent van palmolie. Dit is een van de gevolgen van de bestrijding van het coronavirus. De grenzen waren immers gesloten. De regering is van plan om ruim 30.000 arbeiders een vergunning te verlenen, maar dat proces verloopt langzaam. Te langzaam, aldus analisten. Dit in combinatie met stijgende kunstmestprijzen en een seizoensgebonden dip in de productie houdt de notering voor palmolie op een hoog niveau.
Wachten op nieuwe cijfers
De Malaysian Palm Oil Board (MPOB) maakt op maandag 10 januari de nieuwe cijfers over de productie van palmolie in Maleisië bekend. Analisten kijken met nieuwsgierigheid uit naar die gegevens. Voorlopige peilingen lieten voor december namelijk een daling van 10% tot 15% zien in de productie. Analisten verwachten dat de cijfers over januari nog slechter kunnen uitvallen als de schade door de overstromingen tegen blijkt te vallen. Dit kan de notering voor palmolie een nieuwe boost geven.