Shutterstock

Analyse Bloem

Bakkersbloem blijft ook dit jaar duur

11 Januari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Bakkersbloem blijft voorlopig duur, ondanks de lagere prijzen voor tarwe. Bakkers moeten hun producten hoger in de markt zetten, als gevolg van hoge energieprijzen. Het gevecht op de energiemarkt is immers nog niet voorbij. Industriële bakkers profiteren niet van de SDE++-regeling.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt is nog altijd krap, met lage voorraden en een hoge vraag. Dit beaamt Sjors van Rooijen van Inbak. "Er is geen verbetering in het aanbod, zowel kwalitatief als kwantitatief niet. Molenaars moeten flinke premies op de Matif-notering betalen. Die premie hangt samen met krapte, logistiek en beschikbare kwaliteit. Ook zien we dat molens hogere kosten doorbelasten, bijvoorbeeld voor transport en energie. De eindprijzen voor bloem en meel bevinden zich dus nog steeds op extreem hoge niveaus. Ondanks de lichte prijsdalingen van tarwe van de Matif en de CBoT in de afgelopen twee weken."

Op vrijdag 7 januari noteerde tarwe $760 per bushel op de termijnmarkt in Chicago. Dat is een flinke prijsdaling ten opzichte van één maand geleden; toen werd tarwe verkocht voor $799 per bushel. Ondanks de daling van de prijzen moeten bakkers de gestegen prijzen voor onder andere energie en transport doorberekenen aan de consument. Ook zorgt schaarste voor een hogere prijs in de rest van 2022. Bakkersfabrikant Koopmans meldde dit eind november al.

Hoge kosten
Industriële bakkerijen betalen fors voor energie, en door de ODE-heffing is dat in 2022 nog meer. De opbrengst van die heffing wordt gebruikt voor de regeling Subsidie Duurzame Energie (SDE++). Die stimuleert innovaties op het gebied van duurzame energie. Industriële bakkers kunnen momenteel geen gebruikmaken van de subsidieregeling, omdat een individuele bakker - volgens de overheid - onvoldoende CO2-reductie levert. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) gelooft dat wanneer de leden krachten bundelen ze effect hebben en dus voor subsidie in aanmerkingen moeten komen. De vereniging pleitte onlangs voor een gelijk speelveld binnen het bedrijfsleven.

De bakkerij van Jan en Annalies de Leeuw in het Utrechtse Zegveld bakt op maandag en dinsdag geen brood meer vanwege de hoge prijs voor gas. De ondernemers hebben een variabel contract, en de rekening ging de laatste maanden met honderden euro's per week omhoog. "De oven staat uit om geld te besparen." Een nieuwe oven aanschaffen zit er voor de bakkers niet in. "Een nieuwe oven kost een kleine €100.000 en dat ga ik niet in vijf jaar terugverdienen."  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden